Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


UploadenAfbeeldingDef.png
NaamGerard Mortier
Volledige naamGerard Alfons August baron Mortier
Geboortedatum25 november 1943
Geboorteplaats Gent
Overlijdensdatum9 april 2014
Overlijdensplaats Brussel
BeroepIntendant
DisciplineMuziektheater
TrefwoordenOpera
Externe databases:
IMDb
VIAF

Vorming en opleiding

Mortier was de zoon van een bakker uit het Gentse Muide kwartier. Hij liep middelbare school aan het Sint-Barbaracollege in Gent en behaalde daarna een diploma van doctor in de rechten en een licentiaat in de Communicatiewetenschappen aan de Universiteit Gent. Op 25 augustus 1970 publiceerde hij zijn aanklacht over het Gentse operabeleid "De koninklijke Opera van Gent: Een Vlaams Kultuurschandaal!" in het blad "Jeugd-Opera". Daarin pakte hij de directeur van de Opera en het stadsbestuur zwaar aan. Hij bepleitte de oprichting van een "Opera van Vlaanderen".

Zijn eerste ervaring deed hij op als assistent van de directeur van het Festival van Vlaanderen, de heer Jan Briers. In de jaren '70 was hij artistiek directeur in verschillende opera's: in Düsseldorf (1972-73), Hamburg (1973-77), Frankfurt (1977-79) en Parijs (1979-81).

Hij werd in 2007 in de adelstand verheven met de titel van baron.

Beroepsloopbaan

Muntschouwburg Brussel

Hij kreeg grote faam als opera-intendant van de Munt te Brussel van 1981 tot 1991, waar hij een vernieuwend, meer als workshop opgezet programma opbouwde. Zijn vlotte meertaligheid (Nederlands, Frans, Engels, Duits) en zijn jarenlange ervaring met bekende Duitse opera-artiesten hebben hem daarbij flink geholpen.

Salzburger Festspiele

In 1992 werd hij manager en artistiek directeur van de Salzburger Festspiele, waar hij met een radicale hervorming van het programma geregeld voor controverses zorgde. Bij zijn afscheid lieten tegenstanders in een plaatselijke krant een paginagrote doodsbrief van Mortier afdrukken.

RuhrTriennale

Van 2002 tot 2004 was Mortier de eerste intendant van de RuhrTriennale, een nieuw muziekproject dat het Ruhrgebied een cultureel élan moest geven. Mortier kreeg de reputatie een succesvolle en gedurfde vernieuwer te zijn, onder andere door het aantrekken van een jonger operapubliek.

Opéra National de Paris

In juli 2004 volgde Mortier Hugues Gall] op als directeur van de Opéra National de Paris.

New York City Opera

Vanaf september 2009 tot 2015 zou Mortier als artistiek en algemeen directeur de New York City Opera leiden. De New York Times verwelkomde hem als een sleutelfiguur, "een van de vooraanstaande provocateurs van de opera". Mortier had grootse plannen met de opera zoals: verbouwen of misschien verhuizen, het orkest uitbreiden, het repertoire vernieuwen. Het New Yorks publiek wil sinds 9/11 af van opera als een chique vorm van entertainment. Ook wil Mortier opera terug genietbaar maken voor een jong publiek en het genre uit zijn museale context halen. Op 7 november 2008 diende hij evenwel reeds zijn ontslag in toen duidelijk werd dat de vooraf toegezegde budgetten in 2009 niet beschikbaar zouden zijn.

Onderscheidingen

Tijdens zijn loopbaan kreeg Mortier tal van eerbewijzen, onder andere een eredoctoraat van de universiteiten van Antwerpen en Salzburg, en in februari 2005 de Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Algemene Culturele Verdienste 2004 voor zijn hele oeuvre. Daarnaast is hij ook lid van de Akademie der Künste in Berlijn.

In 2005 eindigde hij in de Vlaamse versie van De Grootste Belg op nr. 104 en in de Waalse versie op nr. 54.


Gerard Mortier heeft bijgedragen aan 1 productie(s).

Gerard Mortier heeft gewerkt in de volgende functies:


Het gehele overzicht van voorstellingen waaraan Gerard Mortier heeft meegewerkt, voor zover geregistreerd in de Theaterencyclopedie:

NB: Bij de carrièreoverzichten zijn de voorstellingen gekoppeld aan de premièredatum. Het kan echter voorkomen dat personen niet aan de première meewerkten, maar pas later bij de voorstelling betrokken raakten.

Curriculum Vitae Theatrum
Productie Functie Producent Seizoen Premièredatum In regie van
Sentimenti Dramaturgie Het Zuidelijk Toneel 2 juni 2006 Paul Koek, Johan Simons


Externe links

Bronnen