Ger van Leeuwen

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Biografie

Ger van Leeuwen werd op 28 januari 1926 geboren in Muiderberg. Hij behoorde tot de pioniers van de Nederlandse dans die zich na de oorlog met hart en ziel voor de ontwikkeling van de danskunst hebben ingezet. Hij deed dat als dansfotograaf en als schrijver van artikelen en recensies in onder andere Muziek & Dans.

Van Leeuwen was jarenlang een gedreven lid van een reeks commissies die zich bezighielden met advisering en beleid op het gebied van de dans. Zijn visie op de dans was stevig onderbouwd en gaf blijk van een groot analytisch inzicht. Ger van Leeuwen was een onafhankelijke geest die geen enkele dansvorm a priori afwees. Die onafhankelijkheid uitte zich in zijn tienjarig leiderschap van Danslab, de eerste echte danswerkplaats in Nederland. Samen met zijn vrouw Leslie gaf hij vele jonge dansmakers daar de kans om zich te bekwamen in het vak van choreograaf.

Tot zijn laatste initiatieven behoorden de uitgave van een boek en het organiseren van een succesvolle tentoonstelling over Nederlandse dansfotografie in het Theater Instituut Nederland. Ger van Leeuwen werd 73 jaar.

Foto's

Han Ebbelaar, Alexandra Radius in Grand pas espagnol, Nederlands Dans Theater 1962. Foto: Ger van Leeuwen. Collectie TIN. Maria Koppers in Don Quichotte (Pas de trois), Het Nationale Ballet 1964. Foto: Ger van Leeuwen. Collectie TIN.

Bronnen

Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners