Georgette Reyevski

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Portret van Georgette Reyevski 367042.jpg

Georgette Reyevski. Foto: Godfried de Groot, 1935. Collectie TIN.
NaamGeorgette Reyevski
Geboren12 februari 1910
Antwerpen
Overleden21 februari 2014
Middenbeemster
BeroepActeur, Leraar

Biografie

Georgette Reyevski (geboren: Georgette Alice Victorine Henriëtte Rejewski) was een dochter van een Belgische moeder en een Russische vader. Zij doorliep het gymnasium en de Toneelschool, waar zij in 1932 haar diploma haalde. Haar debuut vond plaats in de zomer van 1932 in de Revue De Bonte Parade met leden van het Gezelschap Verkade. Tot 1940 speelde zij bij Tooneelgroep Het Masker en bij de Vereenigde Haagsche Spelers.

Tijdens het functioneren van de Kultuurkamer speelde zij niet, maar volgde zij een opleiding logopedie. Naast haar na-oorlogse engagementen bij ondermeer Toneelgroep 5 mei 1945, Stichting Amsterdamsch-Rotterdamsch Tooneelgezelschap en Stichting Rotterdams Toneel gaf zij privé spraaklessen aan de Toneelschool en de kleinkunstacademie.

Bij het grote publiek was Reyevski bekend van haar rol als moeder van professor Higgins in My Fair Lady en als moeder van dokter Van der Ploeg (Sjoukje Hooymaayer) in de televisieserie Zeg 'ns aaa.

Theater/Dans

Georgette Reyevski wordt in de programmaboekjes in de loop van haar carrière opgenomen onder de naam Georgette Reyevski, Georgette Reyewski en Georgette Rejewsky.

Hieronder de overzichten naar de voorstellingen onder deze drie namen:

Voor een overzicht van alle voorstellingen zie: Alle voorstellingen van Georgette Reyevski

Voor een overzicht van alle voorstellingen zie: Alle voorstellingen van Georgette Reyewski

Voor een overzicht van alle voorstellingen zie: Alle voorstellingen van Georgette Rejewsky

Foto's

Drie meisjes op avontuur 152392.jpg Drie meisjes op avontuur 152395.jpg

Links: Cruys Voorbergh, Ko Arnoldi, Georgette Reyevski en Heleen Pimentel in Drie meisjes op avontuur, Toneelgroep Het Masker, 1939. Foto Kurt Kahle. Rechts: George Reyevski, Heleen Pimentel, Lies de Wind in Drie meisjes op avontuur, Toneelgroep Het Masker, 1939. Foto's: N.V. Vereenigde Fotobureaux. Collectie TIN.

Drie meisjes op avontuur 152401.jpg Drie meisjes op avontuur 152402.jpg

Lies de Wind en Georgette Reyevski in Drie meisjes op avontuur, Toneelgroep Het Masker, 1939. Foto's: Kurt Kahle. Collectie TIN.

Ja of neen 152514.jpg Ja of neen 152513.jpg

Links: Georgette Reyevski en Heleen Pimentel in Ja of neen, Toneelgroep Het Masker 1940. Rechts: Georgette Reyevski en Wim Paauw in Ja of neen, Toneelgroep Het Masker, 1940. Foto's: N.V. Vereenigde Fotobureaux. Collectie TIN.

Film

Voor een overzicht van de filmrollen, zie: IMDb

Kostuumontwerp voor Georgette Reyevski in de stomme film Straatlied 234630.jpg

Kostuumontwerp van Friso Wiegersma voor Georgette Reyevski in de stomme film Straatlied, 1963. Collectie TIN.

Bronnen


Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners