Gérard Lemaitre

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Portret van Gérard Lemaitre 361603.jpg

Foto: Camilla van Zuylen
NaamGérard Lemaitre
Geboren1936
Overleden14 december 2016
Den Haag
BeroepDanser
DisciplineDans
TrefwoordenBallet, Moderne dans

Gérard Lemaître (1936-2016) was een Vlaamse danser, woonachtig in Nederland. Hij overleed in Den Haag in de nacht van 13 op 14 december 2016.

Biografie

Gérard Lemaître begon zijn dansers-loopbaan al op dertienjarige leeftijd in Frankrijk leeftijd. Hij danste o.a. bij het Grand Ballet du Marquis de Cuevas en bij het ballet van Roland Petit, voordat danser Hans van Manen hem in 1960 introduceerde bij het net opgerichte Nederlands Dans Theater. Hij zou daar het grootste deel van zijn carrière dansen, uitgroeien tot een van de boegbeelden van het gezelschap en een belangrijke bijdrage leveren aan de ontwikkeling en bloei van de theaterdans in Nederland.

In 1982 verliet Lemaïtre het Nederlands Dans Theater, gezien zijn leeftijd en ging onder meer werken als balletmeester van het Scapino Ballet Rotterdam en het Ballet de l’Opéra van Lyon. In 1991 keerde hij echter terug als artistiek leider en danser van het nieuwe seniorgezelschap van het Nederlands Dans Theater: NDT 3. Het aparte gezelschap voor oudere dansers boven de veertig was een unicum in de wereld; hij zou daar blijven dansen tot zijn 65ste.

Media

Shot, Choreografie: Bianca van Dillen.

Produktie: Stichting Dansproduktie / Mickery Amsterdam, 15 november 1983. Dans: Gérard Lemaitre. Collectie TIN

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase en idem de voorstellingen, waarbij de naam gespeld is als Gérard Lemaître

Idem de voorstellingen met een choreografie van hem

Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd als auteur

Boeken

9070892731; ISBN13 9789070892739

Trivia

In 1982 werd Gérard Lemaître benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau Winnaar van de Prijs der Nederlandse Dansdagen (1994) Officier van de Franse Orde des Arts et des Lettres (1998)

Externe Links

Bronnen


Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners