Fritz Hirsch Operette

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Unknown.png
NaamFritz Hirsch Operette
Opgericht1926
Opgeheven1940
DisciplineMuziektheater
TrefwoordenOperette

Informatie

De Fritz Hirsch Operette was het eerste professionele operettegezelschap in Nederland, in 1926 opgericht door Fritz Hirsch. Het succesverhaal van de Fritz Hirsch Operette begon met Das Dreimäderlhaus; deze operette had alles, wat het Nederlandse publiek wilde: romantiek, liefde en lichte muziek. Toen de Fritz Hirsch operette haar koperen jubileum vierde, definieerde Fritz Hirsch de smaak van het Nederlandse publiek als volgt: een romantische operette met een aansprekende titel. Deze titels waren trouwens allemaal Duits, want alle operettes werden in het Duits gezongen en de leden van het ensemble kwamen vooral uit Duitsland en de landen van de voormalige Donaumonarchie.

De Fritz Hirsch operette bracht van 1926 tot 1940 in snel tempo nieuwe producties uit en trad in het hele land op. Na tien jaar had het gezelschap 52 producties met soms wel 100 voorstellingen gespeeld. Door zijn goede contacten met Berlijn en Wenen bracht Hirsch niet alleen de nieuwste operettes naar Nederland, maar ook echte operettesterren, zoals Richard Tauber, die tussen 1929 en 1933 regelmatig als gast in de Fritz Hirsch operette te zien was.
De laatste voorstelling van het gezelschap vond plaats op 9 mei 1940, de avond vóór de Duitse inval in Nederland op 10 mei. Men speelde Freut euch des lebens.

Voorstellingen

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die onder de naam van dit operette gezelschap als producent in première zijn gebracht en voor zover geregistreerd in de Productiedatabase

Externe Links

Bronnen


Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners