Frans van Deursen

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Frans van Deursen.png

Frans van Deursen in 1991

Biografie

Frans van Deursen (1962) is een Nederlands acteur, zanger, schrijver en componist.

Als acteur debuteerde hij in 1974 bij De Nederlandse Opera Stichting, waarna een lange reeks rollen in toneelstukken en cabaret programma's volgde.

Landelijke bekendheid kreeg hij in 1990] met zijn rol van Frits in de populaire comedy In de Vlaamsche pot. Voor zijn rol van de transseksueel Renée in de VPRO-serie Bed & Breakfast werd hij genomineerd voor het Gouden Beeld.

Van Deursen speelde grote rollen in musicals als Miss Saigon, Aïda, Koning van Katoren (nominatie Musical Award), De scheepsjongens van Bontekoe (nominatie Musical Award), The Official Tribute to the Blues Brothers (met als tegenspeler Bob Fosko) en Ciske de Rat.

Als zanger oogstte hij lof door onder meer zijn optredens in Frank Zappa's Joe's Garage (met Egon Kracht en The Troupe), Zing, Vecht, Huil, Bid, Lach, Werk en Bewonder, en In de Ban van Bannink.

Van Deursen schreef teksten voor zijn eigen programma's en voor Purper. Hij schreef de toneelstukken De Zaak Brecht, Het Eeuwige Lijden van de Jonge Werther en Satan, de Duivel op de Divan. Tevens schreef hij het scenario voor de speelfilm Swamp. Ook schreef hij het libretto voor de rock-opera De Verleiding van Harry Faust. Daarnaast componeerde hij de muziek voor diverse toneelvoorstellingen en voor de eerder genoemde rock-opera. In 2010 bracht hij zijn eerste cd uit getiteld Scherven Van Een Leeggedronken Nacht waarin hij zijn in het Nederlands hertaalde - niet letterlijk vertaalde - liedjes van Tom Waits ten gehore bracht.

De afgelopen jaren was hij veelvuldig te zien in diverse televisieseries, waaronder Voetbalvrouwen en De Hoofdprijs. Tegenwoordig werkt hij (mee) aan diverse muziektheaterproducties. Hij spreekt ook de reclames in van C1000.

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen die hij heeft geregisseerd

Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd als auteur

Idem voor de vertaling

Idem voor de muziek

Idem voor de productie

Bronnen


Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners