Frans Vorstman

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Someone.gif
NaamFrans Vorstman
Geboren31 juli 1922
Amsterdam
Overleden27 januari 2011
Amsterdam

Frans Jan (Frans) Vorstman (Amsterdam, 31 juli 1922 - Amsterdam, 27 januari 2011) was een Nederlands acteur. Hij is bij het grote publiek vooral bekend van zijn rollen in Karakter (als Inspecteur de Bree), De Aanslag (als de vader van Anton Steenwijk), Dokter Vlimmen (als Stein) en de televisieserie Merijntje Gijzen (als de schrijver Herman Walter).

Vorstman begon zijn loopbaan nadat hij toneellessen had gekregen van Louis Saalborn en Joan Remmelts. Hij was te zien bij het Tierelantijn Toneel van Wim Sonneveld en bij het gezelschap AVOS (Alles Voor Onze Soldaten). Hij was een honkvast acteur die lange engagementen had bij het Rotterdams Toneel, de Haagse Comedie, Studio, Centrum en het Publiekstheater. Na zijn pensioen was hij nog in een enkele vrije productie te zien en verder uitsluitend op televisie en in films, zoals Max Havelaar en De Mantel der Liefde (van regisseur Adriaan Ditvoorst).

Frans Vorstman overleed op 88-jarige leeftijd en is begraven op Zorgvlied.

Biografie

Geboren: Vorstman, Frans Jan

Ouders J.A. Vorstman en S.J.P.M. Joosten.

Frans Vorstman nam in de oorlogsjaren, na zijn opleiding aan het Amsterdamse Vossius Gymnasium, toneellessen van Louis Saalborn en Joan Remmelts, hij speelde mee in enkele produkties van Wim Sonnevelds Tierelantijn Tooneel en kwam na de bevrijding als acteur bij het AVOS gezelschap. Naast een hoog jaargemiddelde van theaterrollen was hij te zien in een groot aantal televisie- en filmprodukties. Hij kreeg in 1978 de Arlecchino voor zijn rol in "List en liefde" en werd in 1982 benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Theater/Dans

Film

TV

Overig

Trivia

Externe Links

Bronnen


Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners