Frans Somers

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Biografie

Frans Somers (1917-1982) was een Nederlandse acteur en vooral hoorspelacteur. Hij was als zodanig vanaf 1947 tot aan zijn pensionering in 1982 verbonden aan de hoorspelkern van de NOS gespeeld. Hij werkte als acteur mee aan honderden luisterspelen, maar heeft er ook een groot aantal geregisseerd.

Zo nu en dan trad hij ook op in cabaret- en toneelvoorstellingen, onder meer in een cabaretgroepje van Karin Larsen, en in de toneelproductie "Amphytrion" door het Stichting Nieuw Rotterdams Toneel. In 1966 werd Frans Somers geëgageerd voor een rol in de musical "Heerlijk duurt het langst" van Annie M.G. Schmidt. (Bron Nederlands Theaterjaarboek).

Frans Somers begon na zijn gymnasiumtijd uit liefhebberij toneel te spelen. Hij nam lessen bij Adolphe Engers en kwam uiteindelijk als beroepsacteur bij de Vereenigde Haagsche Spelers van Pierre Balledux. Korte tijd werkte hij bij het gezelschap van Johan Steenbergen jr. en bij de Koninklijke Nederlandsche Schouwburg in Antwerpen. Van 1945 tot 1982 was hij acteur en regisseur bij de hoorspelkern] en regisseerde hij amateurtoneel. Af en toe was hij in die periode te zien bij een theatergezelschap.

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Bronnen

Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners