Frans Muriloff

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Frans Muriloff, echte naam Franciscus Johannes Antonius Schmitz (Amsterdam, 3 maart 1904 - Heemstede, 11 augustus 1999) was een Nederlandse danser, choreograaf, manager, balletmeester en radioproducer.

Biografie

Muriloff werd op 3 maart 1904 als Franciscus Johannes Antonius Schmitz geboren in Amsterdam. Na het volgen van danslessen en optredens in het amateurcabaret van Willy Walden debuteerde hij in 1926 in de Stapperrevue Hallo Parijs! Van 1929 tot 1933 maakte Muriloff als danser tournees door Europa en Egypte met Muriel Barnett (het duo Muriloff en Murilova) en met Alfred Stroganoff. Ook in Egypte trad hij op.

In 1933 opende Muriloff een eigen - op theater gerichte - dansschool, de Muriloff School of Stage Dancing in Amsterdam. Hij ging werken als choreograaf en balletmeester, onder meer voor de Snip en Snap-revues.

Na de Tweede Wereldoorlog richtte Frans Muriloff zich meer en meer op het produceren voor radio, televisie en theater. Zo was zijn naam onder meer verbonden aan De bonte dinsdagavondtrein en Een van de acht, beide AVRO-programma's. Frans Muriloff begon een eigen theateradviesbureau en was jarenlang de manager van Toon Hermans. Frans Muriloff werd 95 jaar.

Theater/Dans

Een overzicht van de voorstellingen die in première zijn gegaan en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd.

Idem de voorstellingen met een choreografie van hem

Zie ook de producties die hij onder eigen naam heeft geproduceerd.

Trivia

Muriloff is na een huwelijk met Ria Kenbeek (Ria Schmitz) hertrouwd met Phyllis Edith Lawrence, beter bekend als Phyllis Lane.

Archief

Het archief van Frans Muriloff is te vinden in de Collectie TIN. Het archief bevat plakboeken waarin zijn danscarrière gedocumenteerd is, en vele archivalia die zijn werk als producent documenteren: correspondentie, recensies, agenda's, plakboeken met foto's, programma's en lijsten van voorstellingen met vermelding van door Muriloff uitbetaalde gages.

Bronnen


Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners