Franco Corelli

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Someone.gif
NaamFranco Corelli
BeroepOperazanger

Franco Corelli (Ancona, 8 april 1921 - Milaan, 29 oktober 2003) was een Italiaanse operazanger (tenor).

Biografie

Corelli werd in Ancona als zoon van een scheepswerfarbeider geboren. Hij studeerde aan het conservatorium van Pesaro en Milaan. Bekend werd Corelli vooral als Verdi- en Puccini-zanger. In 1954 zong hij voor de eerste maal aan het Teatro alla Scala]. In 1976 trok hij zich op 55-jarige leeftijd van het toneel terug. Franco Corelli, die vele jaren in New York City woonde, stierf in het jaar 2003 in Milaan na een vrij langdurig ziekbed.

Franco Corelli gold als een van de belangrijkste zangers van zijn tijd. Legendarisch was zijn plankenkoorts, die hem vaak kwelde en hem zijn optredens bemoeilijkte. Had hij zichzelf eenmaal overwonnen, dan zong hij echter uit volle borst en zonder zich te sparen. Zijn belangrijkste rollen kon hij op de plaat opnemen, die ook als CD's verschenen zijn: Kalaf in Turandot, Cavaradossi in Tosca, Andrea Chénier, Pollione, Don José in Carmen, Radames in Aida, Roméo, Faust, Manrico in Il trovatore, Rodolfo in La bohème, Canio in Pagliacci, om slechts enkele te noemen.

Externe links

Bronnen


Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners