Flora Theater, Amsterdam

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
FloraAmsterdam.jpg
NaamFlora Theater, Amsterdam
PlaatsAmsterdam
TypeTheatergebouw
Bouwjaar1893

Café Flora

Eerst stond op deze plek Café Flora/concertzaal Flora/Variété Flora. Na de brand in 1902 werd het theater in 1903 herbouwd, naam werd Flora Theater.

Naam: Café Flora. Ook: Concertzaal Flora, Variété Flora.

Adres: Amstelstraat 26 (later uitgebreid met 24 en 28).

Oorspronkelijk gebouwd als: Stal (met bovenwoning); Verbouwd tot theater: (Vermoedelijk) 1893; Opdrachtgever: Anton Nöggerath;

Opening als theater: 1893; Verbouwing: 1896-1897: Verbouwing en toevoeging van twee naastgelegen panden (nr. 24 en 28); plaatsing van tweede gaanderij; 1900: Verbouwing van de vloer van de concertzaal; Architect: 1900: J. Lenderink. Capaciteit: 100, 1000 (vanaf 1896-1897). Balkons: 1 (na 1896-1897: twee gaanderijen). Type toneel: Lijsttoneel. Soort voorstellingen: Variété, revue, opera, operette.

Flora Theater

In 1903 werd het Flora Theater op dezelfde plaats geopend.

Naam: Flora. Ook: Variété Flora of Grand Café Concert Flora. Adres: Amstelstraat 20 t/m 28, Amsterdam. Architect: E. Breman. Bouwjaar: 1903.

Opening als theater: 1903. Capaciteit: Onbekend, maar aangezien Flora na de herbouw in 1903 nog groter werd dan haar voorganger, konden er zéker meer dan 1000 bezoekers in.

Soort voorstellingen: Variété, revue, operette en opéra comique

Geschiedenis

In de beginjaren was Flora niet meer dan ‘een smalle rokerige pijpenla met een petieterig podiumpje zonder voordoek’ dat elke avond volstroomde. De verschillende uitbreidingen om meer capaciteit te verkrijgen, laten zien hoe populair Flora was. Binnen enkele jaren was de kleine paardenstal een populair amusementstheater dat verschillende panden besloeg. Café Flora brandde volledig af op 11 februari 1902.

In het nieuwe Flora was meer ruimte voor de grote revues, waarin vooral Louis en Heintje (Henriëtte) Davids een grote rol speelden. Flora werd in dat opzicht steeds meer een ‘schouwburg’. Rond de eeuwwisseling werden er, heftig bibberend, de eerste films in Amsterdam vertoond.

Flora brandde af op 11 februari 1929 en werd niet meer herbouwd – er bleef slechts een ruïne achter. In 1953 werd in de Amstelstraat opnieuw een Flora Theater geopend, waarin later de bekende discotheek IT was gevestigd – tot deze op last van de politie werd gesloten.

Voorstellingen

Onder leiding van de van oorsprong Duitse filmpionier Anton Nöggerath groeide Variété Flora uit tot een van de bekendste specialiteitentheaters van Amsterdam (de andere was Circus O. Carré). In oktober en november 1896 werden bovendien in Flora voor het eerst filmvoorstellingen georganiseerd.

Voor de revues die in het Flora Theater werden opgevoerd, ontwierp Jaap van Dam prachtige decors. Ontwerpen daarvoor bevinden zich in de collectie TIN.

Afbeeldingen

Specialiteiten 243289.jpg Acrobaten in Theater Flora Amsterdam 66138.jpg

Links: Affiche van Theater Flora. Litho naar ontwerp Charles Verschuuren, 1920. Rechts: Acrobaten in Theater Flora Amsterdam, gezien vanuit zijloge. 1905. Schilderij door Martin Monnickendam.

Decorontwerp voor de Druivenfinale van een revue in het Floratheater te Amsterdam 68145.jpg Decorontwerp voor de Spaansche Finale van een revue in het Floratheater te Amsterdam 68143.jpg

Links: Decorontwerp voor de Druivenfinale van een revue in het Floratheater te Amsterdam; Rechts: Decorontwerp voor de Spaansche Finale van een revue in het Floratheater te Amsterdam. Aquarellen door Jaap van Dam.

Decorontwerp voor de finale van de revue Parfum in het Floratheater te Amsterdam 68147.jpg Decorontwerp voor de Kaarsenfinale van een revue in het Floratheater te Amsterdam 68153.jpg

Links: Decorontwerp voor de finale van de revue Parfum in het Floratheater te Amsterdam; Rechts: Decorontwerp voor de Kaarsenfinale van een revue in het Floratheater te Amsterdam. Aquarellen door Jaap van Dam.

Premieres

Zie Categorie:Premieres Flora, Amsterdam

Bronnen

  • Productiedatabase
  • Theaters in Nederland sinds de zeventiende eeuw. Redactie Bob Logger, Eric Alexander, Menso Carpentier Alting, Nico van der Krogt, Nathalie Wevers. Theater Instituut Nederland, 2007


Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners