Fien de la Mar: Video

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Logo eenlevenlangtheater2.jpg

Fien de la Mar, 1935. Foto: Jacob Merkelbach. Collectie TIN.


Eenlevenlangtheater Fien de la Mar:


Hieronder vindt u vijf beeldfragmenten uit de collectie van het Theater Instituut Nederland waarop Fien de la Mar in verschillende rollen te zien is.

Hollands Hollywood (1935)

In dit lied zingt Fien de la Mar over de filmstudio’s in Amsterdam Duivendrecht: het zogenaamde Hollandsch Hollywood dat ‘eindelijk is gekomen’. In de jaren dertig werden daar vele films geproduceerd met in de hoofdrollen filmsterren als ...Fien de la Mar!

Herkomst: Het Nederlandsch Cabaretalbum, een dagje Duivendrecht. Muziek: Han Beuker. Tekst: Jacques van Tol. Regie: Ernst Winar. Amsterdam : Nationaal Film, NV Filmex, 14 januari 1935.

Duur fragment: 4 minuten en 36 seconden.

Een nieuwe schlager gaat op stap (1935)

De film Op stap vertelt het verhaal van pianostemmer Janus. Hij componeert ook vaak liedjes, maar wordt er maar niet beroemd mee. Zijn nummer ‘Op stap’ wordt niet aan hem toegeschreven, maar aan zijn toekomstige schoonzoon en de beroemde zangeres Bella Ramona (gespeeld door Fien de la Mar). Janus is duidelijk niet voor het geluk geboren. In dit fragment het lied ‘Op stap’ gezongen door Fien de la Mar als Bella Ramona. Een bijzondere scène, opgenomen met maar liefst twaalf vleugels!

Herkomst: Op stap. Regie: Ernst Winar. Scenario: Alexander Alexander. Rol: filmster Bella Ramona. Met o.a.: Louis Davids, Jopie Koopman, Frits van Dongen, Henriëtte Davids. 19 april 1935.

Duur fragment: 2 minuten en 1 seconde.

Mijn hart slaat voor de hele compagnie (1935)

Een fragment uit De big van het regiment, gebaseerd op het boek ‘Spionage in het Veldleger’ van Anton Roothaert. De film speelt zich af in 1915, de tijd van de mobilisatie voor de Eerste Wereldoorlog. In een klein dorpje aan de Belgische grens komt een Belgisch vluchtelingenkind terecht in het Nederlandse regiment. Fien de la Mar speelt Fietje, de serveerster in de kroeg waar de soldaten vaak komen. De mannen ‘strijden’ allemaal om haar, maar ze weigert zich te binden: ze kan niet kiezen, want haar hart slaat voor de hele compagnie.

Herkomst: De big van het regiment. Regie: Max Nosseck / G.J. Teunissen. Scenario: Arnold Lippschitz, Herman Bouber. Rol: Fietje. Met o.a.: Frits van Dongen, Henriëtte Davids, Sylvain Poons, Johan Kaart, Jan van Ees. 19 april 1935.

Duur fragment: 2 minuten en 37 seconden.

De wals (1964)

Fien de la Mar vertelt het verhaal van een Wals die ze met een man danst. Ze houdt heel veel van hem, er is alleen één probleem: Hij kan absoluut niet dansen. Dit mag je als vrouw uiteraard nooit laten merken; het beste wat je tegenover een man kunt doen is: altijd jezelf de schuld geven! De wals staat voor de vrouw in schril contrast met alle ellende die ze in haar leven heeft meegemaakt. Ze zou het liefst haar oude dag slijten, rustig in een hoekje, maar de wals en de muziek spelen altijd door…….

Herkomst: Mens durf te leven - Cabaretkroniek 12. Auteur: Wim Ibo, Dorothy Parker. Vertaling: Martie Verdenius. Regie: Warry van Kampen. Hilversum : VPRO. 14 februari 1964.

Duur fragment: 4 minuten en 50 seconden.

Vrouwenlevens - Stenen en wittebrood (1964)

Catharina (Fien de la Mar), wordt op de dag van haar huwelijk in de steek gelaten door haar aanstaande echtgenoot. De situatie is echter minder treurig dan het lijkt. Catharina heeft een dag eerder namelijk ontdekt, dat hij haar alleen wilde huwen om haar geld. Om hem te testen, heeft ze zich toen voorgedaan als arme, onzekere vrouw. Haar vermoeden blijkt te kloppen, haar aanstaande echtgenoot komt na dit voorval niet opdagen in de kerk...

Herkomst: Stenen en wittebrood (uit de serie: Vrouwenlevens). Auteur: Aldo Nicolaj. Vertaling Joop van Hulzen. Regie: Joop van Hulzen. Hilversum, KRO, 10 oktober 1964.

Duur fragment: 5 minuten en 34 seconden.