Feike Boschma: Repertoire - Televisie en Film

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Logo eenlevenlangtheater2.jpg

Fotograaf onbekend. Collectie: Feike Boschma

Eenlevenlangtheater Feike Boschma:


Feike Boschma: Televisie en Film

Televisie is nooit Feike Boschma's favoriete medium geweest, evenmin als kindervoorstellingen dat waren. De combinatie, televisieprogramma's voor kinderen, ervoer hij dan ook in de eerste plaats als werk, zonder dat het hem vanuit artistiek oogpunt verder bracht. Het poëtische van zijn voorstellingen, meestal zonder gesproken woord, bleek maar weinig kinderen aan te spreken. Zij hadden toch het liefst een sprookje met een verteller, geïllustreerd met poppen.

In de beginjaren van de televisie was hij weliswaar enthousiast toen hij door een regisseur van de NCRV werd gevraagd om mee te werken aan een poppenserie voor kinderen. Het medium was nieuw en kleinschalig, het was spannend om mee aan de slag te gaan en te zien of hij ook voor kinderen een artistiek interessant programma kon maken. Helaas bleek al snel dat er geen tijd was voor experimenten, alles moest snel, het ging erom zoveel mogelijk kijkers aan de buis te kluisteren. Boschma ervoer de prioriteit van kwantiteit boven kwaliteit als een gemiste kans voor de televisie. Prettig was wel dat het brood op de plank bracht en de collega's gezellig waren. Bovendien vond het kinderpubliek het allemaal prachtig, getuige de vele brieven die de omroep ontving.

Hieronder een overzicht van de kinderseries waarvoor Boschma de poppen ontwierp, maakte en/of bespeelde, in de vroege series samen met zijn latere echtgenote Ans Wierda. Het lijstje is aangevuld met twee (registraties van) poppenprogramma's voor volwassenen en enkele reportages over Boschma zelf.

Screenshot van De avonturen van het aapje Joekie Screenshot van Coco en de vliegende Knorrepot

Bron: Website Kindertv.net of Website Beeld en Geluid

Overzicht Repertoire Feike Boschma voor TV en Film

Marionet van de vliegende knorrepot
Artikel over La Boîte à joujoux
Informatie over La Boîte à joujoux
Ansichtkaart 'Gompie en zijn vriendjes' met Jaap Molenaar
Cover boek Torias de Tovenaar
FeikeTVSjoch.PNG
  • 20 oktober 1956: Pluim, de eekhoorn. Omroep: NCRV. Regie: Leen Valkenier. Met: Ans Wierda en Piet Ekel. Nederlandse marionettenserie, geschreven door Mies Bouhuys, over de avonturen van een eekhoorn en zijn vrienden Pipelien en Kobus. Feike Boschma maakte en bespeelde de marionetten, Ans Wierda assisteerde. Piet Ekel was verantwoordelijk voor alle stemmen. De zevendelige serie werd door de NCRV uitgezonden tussen 20 oktober 1956 en 1 juni 1957.
  • 27 februari 1957: Voetje van de Vloer. Omroep: KRO. Regie: Wim Bary. Auteur: Mies Bouhuys. Muziek : Walter Kous. Marionettenspel: Feike Boschma en Ankie Last. Met o.a.: Walter Kous als de schrijver, Dave Parker als de timmerman, Jules Croiset als de postbode. Cecilia Lichtveld als Rosita, Hedda van der Linde als mevrouw B.B. Dommekracht, Mimi Kok als de prinses/mevrouw Van Boven, Netty Davids als het meisje en Henk Abbing als de muzikant/de clown. De aftiteling wordt gedaan door tante Hannie (Hannie Lips). Muzikaal blijspel van Mies Bouhuys en Walter Kous over een schrijver die van de koning de opdracht krijgt een verhaal te schrijven voor de prinses. De musical werd uitgebracht in het kader van de Amsterdamse kunstmaand (mei 1956). De KRO maakte televisieopnames en zond het programma uit op televisie.
  • 21 september 1957: De avonturen van het aapje Joekie. Omroep: NCRV. Scenario en regie: Jo Kalmijn-Spierenburg. Met o.a.: Ans Wierda en Piet Ekel. Marionettenserie over de belevenissen van een aapje en zijn sprekende ballon Flops. Feike Boschma maakte en bespeelde de poppen in De avonturen van het aapje Joekie. Ans Wierda assisteerde hem. Piet Ekel was verantwoordelijk voor alle stemmen in de serie die werd uitgezonden van 21 september 1957 tot 13 juli 1959.
  • 7 september 1959: Coco en de vliegende knorrepot. Omroep: NCRV. Scenario: Jaap Molenaar. Regie: Henk Veenstra. Uitvoerenden: Feike Boschma en Ans Wierda. Stemmen: Piet Ekel. Aan- en afkondiging: Tanja Koen. Coco en de vliegende knorrepot was een kinderserie over de avonturen van de marionet Coco en zijn vliegende tovervarken Knorrepot. De serie werd geschreven door Jaap Molenaar, de poppenspelers en makers van de poppen waren Feike Boschma en Ans Wierda. Later kregen zij assistentie van Henk de Groot en Peter Struycken. De serie was in het begin een onderdeel van het programma Kijkkast en duurde toen 10 minuten, maar werd later, wegens groot succes, een zelfstandige serie met afleveringen van 20 minuten. Er zijn 40 afleveringen gemaakt die tussen 7 september 1959 en 5 juni 1963 werden uitgezonden. De avonturen van Coco en zijn varkentje verschenen ook als stripverhaal in de NCRV-gids.
  • 5 augustus 1962: La Boîte à joujoux. Omroep: NCRV. Muziek: Claude Debussy. Gezelschap: Stichting Feike Boschma. Met: Hans Henkemans (piano). Wereldpremière van het poppenspel La boîte à joujoux, geschreven door Claude Debussy. Hans Henkemans aan de vleugel, poppen gemaakt en bespeeld door Feike Boschma en Peter Struycken. Zij maakten ook de decors en het speelgoed.
  • 1965: Huilen helpt niet Florian. Omroep: VARA. Regie: Henk Barnard. Met o.a.: Jan Nelissen. Televisiepoppenspel voor volwassenen naar een verhaal van de Oostenrijkse schrijver Friedrich Feld.
  • 5 oktober 1966: Het koerhuis van pappa Wirrewarre. Omroep: NCRV. Poppenspelers: Feike Boschma en Jan Nelissen. Stemmen: Jan Borkus en Corry van der Linden. Serie kinderprogramma's over pappa Wirrewarre (Jaap Molenaar) en de poppenkastpoppen Peentje de clown, Ritsaard de vos, Marjolica de deftige dame en Gompie de walrus die bij hem wonen in een oude duiventil (koerhuis). Vast onderdeel van de serie was "Gompie en zijn vriendjes". In totaal werden 46 afleveringen gemaakt. De eerste uitzending vond plaats op 5 oktober 1966, de laatste 25 november 1972.
  • 27 september 1972: Torias de tovenaar. Omroep: NCRV. Regie: Henk Veenstra. Met o.a.: Indra Kamadjojo als de tovenaar. Torias de Tovenaar werd geschreven door Hans Keuls en werd eeenmaal per maand op woensdagmiddag door de NCRV uitgezonden in het programma Kijkkast, dat later Kijkdoos zou gaan heten. Feike Boschma ontwierp de poppen in de serie. Torias de Tovenaar las in elke uitzending voor uit de brieven die kinderen hem schreven en vertelde een verhaal uit het grote dikke dierenboek.
  • 5 december 1976: Beeldspraak. Omroep: NOS. Regie: Fons Grasveld. Serie programma's over kunst en kunstenaars. Deze aflevering een portret van marionettenspeler Feike Boschma. Feike Boschma wordt gevolgd tijdens zijn bezigheden in zijn atelier, waar hij nieuwe poppen maakt en deze voor de spiegel uitprobeert, zoals een marionettenspeler met een marionet. Hij vertelt over zijn vak en het spel met twee werkelijkheden: het spel van lapje naar illusie, van dood naar leven en terug.
  • 5 december 1982: De ontpopping. Omroep: NOS. Regisseur: Annemarie Prins. Met o.a.: Bregt Meyer, Hans Veerman, Nelly Frijda, Liesbeth Struppert, Niek Pancras en Wim Kouwenhoven. Korte Nederlandse film, waarin documentaire en drama zijn vermengd, van Annemarie Prins. De film werd gepresenteerd door het Nederlands Theaterinstituut en gaat over het poppenspel als volwassen theatervorm. De verschillende technieken en mogelijkheden op het gebied van poppen- en marionettenspel komen tot uiting. Een meisje krijgt van een groep straatmuzikanten een pop. Die blijkt te kunnen praten! Het puikje van de Nederlandse poppenspelersscene werke mee aan deze film: naast Feike Boschma onder anderen Koos Wieman, Ella Snoep, Hinderik de Groot, Henk en Ans Boerwinkel, Damiët van Dalsum en Otto van der Mieden.
  • 1 februari 1983: Omnibus. Omroep: NOS. Wekelijks kunstprogramma, gepresenteerd door Theo Stokkink, deze aflevering vanuit de foyer van filmhuis De Lantaren te Rotterdam. Eén van de programma-onderdelen gaat over poppentheater en bestaat uit een reportage over poppenspelers Feike Boschma en Hinderik de Groot. Aandacht wordt besteed aan de verschillen in hun benadering en gebruik van materiaal. Boschma werkt op de meer klassieke wijze met marionetten; Hinderik de Groot overschrijdt vaak de grenzen van het klassieke poppenspel, op zoek naar de juiste theatervorm voor zijn ideeën. Gesprekken met hen worden afgewisseld met fragmenten van de voorstellingen: met poppen van lapjes gemaakt, onder andere Dancing with my shadow van Feike Boschma en Schillen van Hinderik de Groot.
  • 19 november 1990: NOS Laat. Omroep: NOS. Regie: Chester te Nuyl. NOS Laat besteed aandacht aan het aankomende 40-jarige jubileum van Feike Boschma als poppenspeler. De uitzending bestaat uit een interview met Boschma en opnames van enkele van zijn poppen.
  • 14 juni 1992: Moving objects. Omroep: KRO. Regie: Leonard Retel Helmrich. Programma over de ontwikkeling van verschillende vormen van het poppen- en beeldend theater in Nederland, met fragmenten van voorstellingen van verschillende theatergroepen en gesprekken over het poppenspel met de poppenspelers Feike Boschma en Henk Boerwinkel.
  • 7 april 1996: Reiziger in muziek. Omroep: VPRO. Regie: George Schouten. Presentatie: Han Reiziger. 250e Aflevering van het wekelijks live muziekprogramma Reiziger in muziek, gepresenteerd door Han Reiziger, vanuit Studio Plantage te Amsterdam. Met optredens, interviews en tips voor de komende week. In deze uitzending een gesprek met Feike Boschma over zijn eerste marionet de Witte Danseres en de door Frank Kooman gecomponeerde muziek. Boschma licht toe wat het belang van muziek is voor zijn werk en welke verschillende functies die heeft. Met een fragment uit Tristan en Isolde van Feike Boschma op muziek van de Griekse componist Iraklis Paskalidis en een optreden (op muziek van Frank Kooman) met de Witte danseres en Tapdance (deels met aftiteling).
  • 3 december 2000: Journaal. Omroep: NOS. Regie: Helen Kret. Presentatie: Jeroen Overbeek. In het journaal van 3 december 2000 beelden van de afscheidsvoorstelling die Feike Boschma in het Singer Theater in Laren gaf. Daarnaast vertelt Boschma over de relatie tussen hemzelf en zijn poppen en de mooie kanten aan het poppenspel.
  • 2004: Sjoch, der leit wat op ‘e dyk ... Kijk, er ligt iets op de weg .... Regie: Piter Tjeerdsma. Omrop Fryslân. Regisseur Piter Tjeerdsma won een prijs op het festival van Circom-regional voor zijn film over Feike Boschma. "Sjoch der leit wat op 'e dyk" (Kijk er ligt iets op de weg) kreeg de eerste prijs in de categorie "meest originele" programma's. In deze poëtische vertelling met en over Feike Boschma wordt op een bijzondere manier een hoed gevolgd op zijn tocht door Fryslân. Het programma ging in première op het Noordelijk Filmfestival in Leeuwarden en kwam tot stand met steun van het Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Omroepproducties.
  • 23 april 2011: In libben lang Feike. Omrop Fryslan. Portret van Feike Boschma gemaakt door Omrop Fryslan, uitgezonden op 23 april 2011. Klik hier om via de website van de omroep de uitzending te bekijken: zie Website Omrop Fryslan