Eugene Drenthe

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
VVLogohome.jpg
NaamEugene Drenthe
Geboren12 december 1925
Laarwijk
Overleden30 maart 2009
Rotterdam
BeroepSchrijver, Regisseur
DisciplineToneel

Biografie

Eugène Drenthe (1925-2009), en in Suriname geboren toneelschrijver en regisseur. Hij was als welzijnswerker in dienst van de Surinaamse overheid, begon zijn toneelloopbaan in 1957 bij Emilio Meinzak. De toneelafdeling van NAKS (1959) (Na arbeid komt Sport) opende onder zijn leiding op 9 maart 1959 voor het eerst met een toneelstuk: Rudie, het voetbaljongetje. Hij streefde naar een groot publiek dat hij wilde onderrichten over maatschappelijke problematieken. Zijn educatieve drama’s gaan over Gemis van Vaderplicht ( 1963), De wil van het volk (1975), incest (Mitha/ lekker, 1990), Lesbische relaties (De ware hand, 1970)of drugs (Wurggreep, 2000).

Drenthe concipieerde zijn stukken zo dat ze in principe overal gespeeld konden worden en dus gemakkelijk op tournee konden gaan. Verantwoordelijkheidszin en geloof in eigen kracht behoren tot de kern van Drenthes moraal.

Vanaf 1977 woonde hij in Nederland en werkte aan voorstellingen in beide landen. Drenthe publiceerde ook dichtbundels waarin hij de ‘getourmenteerde negerziel’ bloot legt.

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen die hij heeft geregisseerd

Bronnen

Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners