Erik Vos: Repertoire - Televisie

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Logo eenlevenlangtheater2.jpg

Erik Vos, 1954. Herkomst: Privécollectie.

Eenlevenlangtheater Erik Vos:


Televisie

De gecroonde leersse, Toneelgroep Arena 1961. Foto: Maria Austria/MAI. Collectie TIN.

In de catalogus van het Instituut voor Beeld & Geluid, het nationale televisiearchief, zijn (slechts) drie registraties van toneelvoorstellingen, geregisseerd door Erik Vos, terug te vinden. De gecroonde leerse uit 1961 is er daar één van.

Daarnaast wordt er wel een twintigtal programma's in het archief bewaard waarin Erik Vos te gast is om over zijn theaterwerk in het algemeen of een specifieke voorstelling te praten. Ook zijn er een aantal documentaires over hem gemaakt. Een overzicht van al deze programma's vindt u hieronder.

Bron: Catalogus Beeld en Geluid

Overzicht

Registraties van toneelvoorstellingen

  • 1962: De gecroonde leersse door Toneelgroep Arena/Nieuwe Komedie. KRO; Televisieregie: Luc van Gent; Toneelregie: Erik Vos
  • 1963: De geschiedenis van de soldaat door de Nieuwe Komedie. KRO. Cameraregie: Ben Mettrop; Spelregie: Erik Vos
  • 1988: Ghetto door Toneelgroep De Appel. NOS. Televisieregie: Jop Pannekoek; Toneelregie: Erik Vos

Interviews en reportages

  • 1962: Morgen wij (AVRO). Programma voor de jeugd. Impressie van een repetitie van de Nieuwe Komedie. Met onder andere een interview met regisseur Erik Vos over regie voeren en toneel in het algemeen.
  • 1963: Hoe ontstaat een ... toneelstuk. (AVRO). Serie programma’s met reportages over de totstandkoming van een item op het culturele vlak, zoals bijvoorbeeld een roman, modeshow, tekenfilm of toneelstuk. In deze aflevering de voorbereidingen van het toneelstuk De Perzen. Met oa: Dolf de Vries, toneelspeler; Erik Vos, regisseur; Wim Vesseur, decorontwerper; Evert Straat, vertaler; toneelgroep de Nieuwe Komedie. Diverse shots van de repetities, onder andere in Theater Carré, decor en kleding (maskers) maken etc.
  • 1965: Theater '65 (KRO). Serie praatprogramma's met bekende gasten uit de theaterwereld. Presentatie: Daniël de Lange en Anton Koolhaas. Deze aflevering: toneelregisseur Erik Vos. Aan bod komt zijn vertrek naar Amerika waar hij een jaar gaat regisseren, zijn toneelopvattingen, de rol die taal speelt in een toneelstuk, de betekenis van de beweging en de compositie van de beweging in een toneelstuk, zijn opvatting over regisseurstoneel, zijn manier van werken en de kritieken hierop, de theatervorm 'commedia dell 'arte' en het jeugdige publiek van middelbare scholen.
  • 1968: Open oog. (NTS). Met onder andere een interview met Erik Vos door Gerard Soeteman.
  • 1969: Scala. (NTS). Met onder andere een verklaring van Erik Vos over de voorstelling De Spaanse Brabander. Door deze voorstelling, onder regie van Erik Vos, brak het gezelschap De Nederlandse Comedie met een bijna 20-jarige traditie van het spelen van de Gysbreght van Vondel op Nieuwjaarsdag, hetgeen enige beroering deed ontstaan.
  • 1971: Signalement. (VARA). Filmimpressie over het ontstaan van Bacchanten '71 dat 16 juni in het kader van het Holland Festival in première gaat in Theater Carré in Amsterdam onder leiding van regisseur Erik Vos en met onder andere Henk van Ulsen.
  • 1971: Markant. (NOS). Regie: Jan Kijser. Serie portretten van markante persoonlijkheden aan de hand van foto's, archiefmateriaal en gesprekken. In deze aflevering acteur en regisseur Johan de Meester jr.. Erik Vos is één van de geïnterviewden die over zijn ervaringen met Johan de Meester vertelt.
  • 1980: Extra. (VPRO). In het tweede deel van dit programma, getiteld Hoe nu? gaat het over het acteursprotest over subsidie. Erik Vos, als artistiek leider van Toneelgroep De Appel, is één van mensen wiens mening hierover gevraagd wordt.
  • 1981: Op zicht. (NOS). Met onder andere aandacht voor het stuk Opkomst en ondergang van B. Brecht door Toneelgroep De Appel met fragmenten uit de voorstelling en een interview met regisseur Erik Vos.
  • 1989: Uit de kunst. (NOS). Magazine over kunst en cultuur, gepresenteerd door Leoni Jansen vanuit het Shaffytheatercafé in Amsterdam, met onder andere een interview met Erik Vos, regisseur van Madame De Sade bij Toneelgroep De Appel, over Yukio Mishima, de schrijver ervan, en zijn fascinatie voor wreedheid. Met een fragment van de voorstelling.
  • 1989: Holland Dance Festival. (NOS). Portret van Carel Birnie, mede-oprichter en zakelijk directeur van het dertigjarige Nederlands Dans Theater. Onder zijn leiding bloeide het theater op. Er vond nieuwbouw plaats, in de kelder werden nieuwe studio's ingericht. Erik Vos is één van de geïnterviewden die vertelt over zijn samenwerking met Carel Birnie.
  • 1990: Toneel maken, aflevering De tijd is zwanger. (NOS). Driedelige documentaireserie over de relatie regisseur-acteur, aan de hand van drie Shakespeare-stukken. Toneelgroep De Appel werkt onder leiding van Erik Vos aan Antonius en Cleopatra van William Shakespeare. Met Geert de Jong als Cleopatra en Eric Schneider als Antonius.
  • 1992: Opium Magazine. (AVRO). Informatief kunst- en cultuurmagazine vanuit landgoed Oud-Amelisweerd in Bunnik, gepresenteerd door Tineke de Groot. Deze week onder andere aandacht voor het 20-jarige bestaan van Toneelgroep De Appel. Met beelden van de repetitie voor het stuk Labyrint en een gesprek met regisseur Erik Vos over het toneelgezelschap, het repertoire, zijn achting voor het publiek en het ambacht van toneelspelen.
  • 1993: Theatermakers. (NOS). Serie portretten van theatermakers. Deze aflevering gaat over Erik Vos, artistiek leider van toneelgroep De Appel. Erik Vos is ruim twintig jaar verbonden aan De Appel en maakt toneelprodukties die improviserend tot stand komen en waarin elementen uit andere disciplines verwerkt zijn, oa acrobatiek, pantomime, circus, muziek etc.
  • 1997: NOVA. (NPS). Actualiteitenrubriek waarin onder ander aandacht voor het afscheid van Wim Duisenberg van de Nederlandse Bank. Verschillende mensen worden geïnterviewd, waaronder Erik Vos, regisseur van toneelgroep De Appel, waarvan Duisenberg sinds 1978 bestuurslid is.
  • 1998: Reiziger in muziek. (VPRO). Wekelijks live muziekprogramma vanuit Studio Plantage te Amsterdam, gepresenteerd door Han Reiziger, met optredens, interviews en tips voor de komende week. Reiziger spreekt deze uitzending onder andere met regisseur Erik Vos over de opera Kátja Kabanová en de componist Janácek, die onlangs in première ging in zijn regie. Vos licht toe dat hij daarbij, in tegenstelling tot veel andere regisseurs, uitgaat van de muziek in plaats van het toneel en dat hij vanaf het begin van zijn loopbaan de voorkeur had voor theater met muziek. Met diverse foto's van de uitvoering en een geluidsfragment uit de opera.
  • 2003: De hand van de meester. Regie: Casper Haspels en Jos Kuijers. In deze op TV-West uitgezonden documentaire wordt een indringend portret geschetst van regisseur Erik Vos. De film volgt Vos tijdens zijn laatste regie waarin hij terugkeert bij theatergroep De Appel, waar hij jaren artistiek leider is geweest. Erik Vos regisseert de voorstelling Roberto Zucco. Een jonge groep acteurs leert de unieke manier van werken van Erik Vos, waarbij discussie en improvisatie uitgangspunt zijn. Tegelijkertijd belicht de documentaire de drijfveren van Erik Vos, zijn fascinatie met de dood, zijn relatie met zijn vader en de invloed die dat op zijn leven en werk heeft.
  • 2004: Allemaal theater, afl. 5: Licht aan! Discussie!. (AVRO). Twaalfdelige documentaireserie, gepresenteerd door Jeroen Krabbé, over de magie van theater en acteren en de ontwikkeling van het Nederlands theater van 1945 tot heden. Krabbé bezoekt hiertoe voorstellingen en praat hierover met acteurs en theatermakers. Deze aflevering: de Aktie Tomaat voor vernieuwing in het theater. Erik Vos is één van de geïnterviewden.
  • 2004: Allemaal theater, afl. 7: Alles samen. (AVRO). Twaalfdelige documentaireserie, gepresenteerd door Jeroen Krabbé, over de magie van theater en acteren en de ontwikkeling van het Nederlands theater van 1945 tot heden. Krabbé bezoekt hiertoe voorstellingen en praat hierover met acteurs en theatermakers. Deze aflevering: democratisering in het idealistische, experimentele en/of collectieve theater in de jaren '70. Erik Vos is één van de geïnterviewden.