Erik Vos

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Vos-Portret1.jpg

Erik Vos, 1954. Herkomst: Privécollectie.
NaamErik Vos
Geboren3 mei 1929
Hellendoorn
BeroepRegisseur
DisciplineToneel, Muziektheater
TrefwoordenToneel, Opera

Een Leven Lang Theater: Erik Vos

Eenlevenlangtheater: Erik Vos

Erik Vos. Foto: Maria Austria/MAI. Collectie TIN. Erik Vos, 1960. Foto: Louis van Paridon. Collectie TIN. Erik Vos aan het werk. Fotograaf onbekend. Herkomst: Privécollectie Erik Vos. Fotograaf onbekend. Herkomst: Privécollectie.


"Engagement is niet te spelen. Engagement is een staat waarin je je bevindt, een verhouding die moet bestaan tussen jou en de maatschappij, een betrokkenheid die los van de te spelen moet bestaan tussen de toneelkunstenaar en de maatschappij. Engagement staat los van de specifieke kunst die je beoefent of zelfs het vak dat je uitoefent." (Erik Vos geciteerd uit: De Nieuwe Rotterdamse Courant, 17 november 1969)

Erik Vos (3 mei 1929, Hellendoorn) is theater- en operaregisseur, en de oprichter van Toneelgroep De Appel. Erik Vos maakt toneel vanuit een persoonlijke betrokkenheid met de wereld om zich heen. Een betrokkenheid die hij ook van zijn acteurs eist. Bovendien kiest hij vaak voor onconventionele vormen en wordt zijn oeuvre gekenmerkt door zijn vertaling van klassieke stukken, waaronder zo'n 16 Shakespearevoorstellingen, naar de huidige tijd.

In 2009 werd hem de VSCD Oeuvreprijs toegekend.

Erik Vos nam op 18 september 2016 in het Spuitheater in Den Haag, afscheid van het toneel met zijn regie van "Het Verhaal van Hester" geschreven door zijn vrouw Inez van Dullemen, die bij die gelegenheid werd geridderd voor haar literaire oeuvre.

Via het menu bovenaan kunt u bladeren door de biografie en het oeuvre van Erik Vos gedurende zijn intussen ruim 50-jarige (internationale) carrière als toneel- en operaregisseur.


Logo eenlevenlangtheater2.jpg

Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners