Eduard Jacobs

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Biografie

Eduard Jacobs (1868 - 1914) was één van de grondleggers van het Nederlandse Cabaret. Na zijn schoolopleiding werkte hij drie jaar bij een fabrikant van goud-, zilver- en graveerwerken, gevolgd door een dienstverband met een juwelierszaak in Amsterdam. Daar maakte hij kennis met Sol J. Kinsbergen en Jacques Coïni. Met hen werden Jacobs' eerste variétévoorstellingen georganiseerd. Hij was intussen begonnen met het schrijven van liedjes en vond een nieuwe betrekking bij een diamantwerkerij.

In 1890 trok hij naar Parijs, waar hij als pianist ervaring opdeed in verschillende etablissementen. Hij werkte o.m. in "Le Chat Noir II" en "Le Mirliton" van Aristide Bruant en Rodolphe Salis. In 1894 kwam hij, sterk onder de invloed van hetgeen hij aan Frans cabaret had gezien, terug naar Nederland.

Hij werd als regisseur de genre verbonden aan het Grand Théâtre, Amsterdam in de Amstelstraat en trad als pianist-zanger voor het eerst op op de historische datum 19 augustus 1895. Dit wordt gezien als de geboorte van het Nederlandse Cabaret. De plaats van handeling was een nachtsociëteit aan de Quellijnstraat in Amsterdam, waar Jacobs tot 1904 zijn liederen zong.

Hij bracht als cabaretier eigen materiaal, maar ook bewerkingen van het repertoire van Aristide Bruant en maakte eveneens naam in enkele "Flora-revues". Hij toerde door Duitsland en Nederlands Oost-Indië (1912-1914), maar zijn slechte gezondheid noopte hem naar Nederland terug te keren. Hij trad nog op bij Koos Speenhoff en in het Panopticum, maar stierf op 6 december 1914 op 46-jarige leeftijd.

In Rotterdam en in Amsterdam is een straat naar Eduard Jacobs genoemd.

Overig

  • Eduard Jacobs was ongehuwd.
  • Ouders: Hijman Jacobs (1844-1872) en Judith Hamburger (1841-?)
  • 20 jarig jubileum op 19-8-1911 in de Hollandsche Schouwburg te Amsterdam.

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd voor voor de muziek

Bronnen

Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners