Eddy Bruma

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Someone.gif
NaamEddy Bruma
BeroepAuteur, Regisseur
VVLogohome.jpg

Biografie

Eddy Bruma (Eduard Bruma, 1925-2000) studeerde rechten aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en leidde in de jaren ’50 de culturele organisatie Wie Eegie Sanie, aanvankelijk in Nederland, later in Suriname.

Na zijn terugkeer naar Suriname in 1954 vestigde hij zich als advocaat en werd actief in de politiek, waar hij zich een fervent nationalist betoonde en een strijder voor snelle dekolonisatie. Als schrijver en dichter zette hij zich in voor het Sranan; hij was mederedacteur van het Surinamenummer van het Friese tijdschrift De Tsjerne (1952) waarin zijn verhaal 'De fuik' verscheen over de leegloop van het arme kokosdistrict Coronie.

Bruma schreef naast verhalen en gedichten ook twee toneelstukken die zich in de slaventijd afspelen: De geboorte van Boni (1952) (1952 in Nederland opgevoerd, in 1957 in het Sranan in Suriname) over de guerrillaleider Boni, zoon van een gevluchte slavin, die strijd voerde tegen de koloniale overheerser en de slavernij. Later volgde het stuk Basja Pataka (Suriname 1958). Hij schreef en regisseerde voorts Anansitori met veel dans en muziek uit de creoolse traditie.

Theater/Dans

Zie Voorstelling van auteur Eddy Bruma

Film

TV

Overig

Trivia

Externe Links

Bronnen

Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners