Dolf Smith

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: Bestand is zoek
NaamDolf Smith
Geboren25 juli 1958
Zeist
BeroepKleder

Biografie

Dolf Smith werd geboren in Zeist op 25 juli 1958. Na een meningsverschil met Elly Lamaker, Hoofd afdeling Modevormgeving aan de Akademie van Beeldende Kunsten Arnhem (Nu ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten Arnhem) brak hij zijn opleidng af in 1982. Hij reisde af naar New York, waar hij in eerste instantie werd aangenomen als Costume Assistant en vervolgens als Costume Manager bij de off-Broadway productie ‘Manhattan Rhythm’, geproduceerd door Jon Devlin en Barbara Moore. Bij deze productie werkte hij nauw samen met David Toser, ontwerper voor vele on- en off-Broadway producties.

Na zijn terugkeer in Nederland werkte Dolf voornamelijk als freelance kleder voor diverse ad hoc producties en gezelschappen in Nederland en de U.S.A, waaronder De Nederlandse Opera, Holland Festival, Gastprogrammering Het Muziektheater, The Studio, Multi-media productions, Sarasota, Fla, U.S.A. en PBS-WEDU-tv, Channel 3, Tampa, Fla, U.S.A.

Na korte tijd te zijn ingehuurd als kleder bij Het Nationale Ballet, werd Dolf in 1988 een contract aangeboden, aanvankelijk als kleder en vervolgens als 1e kleder. In 2003 kwam aan deze samenwerking een einde als gevolg van een ernstige burnout die tevens het einde betekende van zijn theaterloopbaan.

Na jarenlange afwezigheid op de arbeidsmarkt reïntegreerde Dolf bij de overheid en maakt op dit moment deel uit van het kabinet van de Gedeputeerde Cultuur, Recreatie, Milieu, Bestuur en Europa in de Provincie Utrecht. Hij blijft beschikbaar voor een functie in de culturele sector.

Theater/Dans

Voor een overzicht zie Kostuums Dolf Smith

Film

TV

Overig

Trivia

Externe Links

Bronnen

Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners