Dirk Tanghe

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Dirk zw.jpg

Dirk Tanghe. Fotograaf onbekend.

Biografie

Dirk Tanghe (T1956) is een Vlaams regisseur en artistiek leider.

Jeugd

Tanghe groeide op in een gezin met vijf kinderen. Vader Remi stak al zijn tijd (en geld) in toneel en in kunstvoorwerpen verzamelen. Met de rest moest het gezin rondkomen. Tanghe beweert nog steeds trauma’s over te houden aan de manier waarop zijn moeder de dagelijkse problemen op de kinderen uitwerkte. Zo vluchtte hij al jong in literatuur, toneel, film en muziek.

Opleiding

Na Latijn-Griekse humaniora, een jaar kunstgeschiedenis aan de Universiteit Gent en een jaar leraarsopleiding aan de KATHO te Torhout, trok Tanghe met zijn jeugdvriendin en partner Karin in 1980 naar het Koninklijk Vlaams Conservatorium te Antwerpen. Hij volgde er de opleiding drama, kreeg onder andere les van Dora van der Groen en studeerde af in 1983.

Carrière

  • Als amateur speelde Tanghe sinds 1978 bij Toneelkring Sint Rembert te Torhout, maar acteren beviel hem helemaal niet. Zijn regiecarrière begon er in 1980 met Cupido Stupido.
  • Tanghes professionele carrière startte in 1986 bij Theater Malpertuis te Tielt met het stuk De Getemde Feeks.
  • Vanaf 1987 regisseerde hij onder andere bij het NT Gent te Gent en de Koninklijke Vlaamse Schouwburg te Brussel.
  • In 1991 regisseerde hij Hamlet van Shakespeare ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van de Stadsschouwburg, Utrecht.
  • In 1996 werd hij artistiek directeur bij De Paardenkathedraal te Utrecht. Na het seizoen 2007-2008 kwam daar een einde aan.
  • In 2007 regisseerde hij bij de Muntschouwburg, Brussel La Forza del Destino van Verdi met de Nederlandse Eva-Maria Westbroek in de hoofdrol.
  • In 2008 werd Dirk Tanghe artistiek leider van vzw Publiekstoneel in Antwerpen. Het Publiekstoneel was een nieuw initiatief om in België repertoiretoneel voor een breed publiek uit te brengen. De debuutvoorstelling ‘Zaterdag, Zondag, Maandag‘ van Eduardo de Philippo ging op 22 januari 2009 in Gent in première.

Door gezondheidsproblemen regisseerde hij daarna nog maar onregelmatig, voornamelijk in kleinere theaters in België. Er zijn weinig regisseurs die zo vaak in de prijzen vielen: Gouden Feniks (1991), VSCD Proscenium prijs (1994), Grote Theaterprijs Theater Festival Amsterdam/Gent (1995), Publieksprijs (2001), Prijs der Nederlandse Kritiek (2001).

Zie op de pagina van De Paardenkathedraal voor video's van zij voorstellingen.

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in Nederland te zien zijn geweest, c.q. in première zijn gebracht en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase Idem de voorstellingen die hij heeft geregisseerd

Idem de voorstellingen waarbij hij de dramaturgie deed

Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd als auteur

Idem voor de bewerkingen van bestaande teksten en stukken

Idem voor de vertaling

Idem voor het decor

Idem voor de kostuums

Idem voor het licht

Televisieregies

Trivia

  • Dirk Tanghe heeft drie kinderen en woont in Gent

Externe links

Bronnen


Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners