Deutsches Theater in den Niederlanden

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Unknown.png
NaamDeutsches Theater in den Niederlanden
Opgericht1942
DisciplineMuziektheater, Toneel, Dans
TrefwoordenOpera, Operette

Informatie

Deutsches Theater in den Niederlanden was de naam van een Duitse theaterorganisatie, opgericht in 1942 door de Duitse bezetter, met standplaats de Stadsschouwburg te 's-Gravenhage. Vóór en na de bezettingsjaren bekend als de Koninklijke Schouwburg. Taak was in eerste instantie de culturele voorziening voor de leden van de Wehrmacht. De meeste voorstellingen waren echter openbaar toegankelijk en werden in de Nederlandse pers besproken. Opvallend was daarbij wel dat de Nederlandse recensenten vrijwel altijd de Nederlandse rolbenamingen gebruikten voor de toneelstukken, operettes, opera's en dansvoorstelingen, die het Deutsches Theater uitbracht. Het Deutsches Theater was duidelijk bedoeld als spreidingsgezelschap en gaf voorstellingen in verschillende Nederlandse steden. Intendant was dr. Wolfgang Nufer.

Voorstellingen

De eerste première was "Don Giovanni" op 19-11-1942, de laatste première 14-06-1944 "Zar und Zimmermann". Op 19-06-1944 verscheen een persbericht dat het gezelschap zich bijna uitsluitend nog zou richten op de culturele voorziening van de Wehrmacht. De voorstellingen zouden alleen nog in uitzonderingsgeval openbaar zijn. Op een enkele "BUnte Abend" na is sindsdien weinig meer van het Deutsches Theater in den Niederlanden vernomen.

Een alfabetische overzicht van de voorstellingen die de organisatie heeft gegeven.

Bronnen


Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners