Della Bosiers

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Someone.gif
NaamDella Bosiers
BeroepZanger, Tekstschrijver

Della Bosiers (Mortsel, 11 november 1946), geboren als Adèle Bosiers, is een Vlaamse zangeres. Haar bekendste nummers zijn "Fleur de Buda", "Horizontaal" en "Jefke". Ze werd eind jaren 1970 bekend op de Vlaamse televisie als panellid in de televisiequiz de Wies Andersen show.

Biografie

Della Bosiers studeerde journalistiek aan de Katholieke Hogeschool voor Vrouwen in Antwerpen. Tijdens haar studietijd al begon ze met het schrijven van teksten en muziek voor liedjes in het Nederlands, Frans en Engels. Een tijdlang was ze als regie-assistente verbonden aan de BRT-televisie.

Als zangeres werd ze opgemerkt door Ramses Shaffy en Thijs van Leer en daarna was ze veel te zien in Nederland. In 1971 bracht ze haar eerste album Della Bosiers uit. Drie jaar later volgde Kwartetten. In 1975 zong ze het duet Mensen van achttien met Wim De Craene op diens album Alles is nog bij het oude. Dit is ook de periode dat ze te zien was in de Wies Andersen show.

Ze maakte vele radio- en televisie-specials in Vlaanderen en Nederland voor verschillende zenders. Ze werkte mee aan de theaterproductie "Zeven" met onder anderen Ben van der Linden en Christiaan Bor. In 1990 was ze vast jurylid in het BRT-programma "Sterrenwacht". Ze presenteerde ook het kookprogramma "Cordon Bleu".

Ze heeft columns geschreven voor Knack magazine en De Standaard magazine.

In het kader van de actie "Kom op tegen kanker" maakte ze de singles "Er is nog zoveel te doen" en "En toch...".

Tegenwoordig (2005) werkt zij voor de federale overheid, maar ze treedt nog steeds op, vooral in Nederland.

Theater/Dans

Voor een overzicht van alle voorstellingen zie: Alle voorstellingen van Della Bosiers

Film

TV

Overig

Discografie

  • Della Bosiers (1971)
  • Kwartetten (1974)
  • Verzameld (1976)
  • Met Hart en Ziel (1976)
  • Met Hart en Ziel (1994)
  • Tien plekken om nooit meer te vergeten (1993)

Trivia

Externe Links

Bronnen

Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners