Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Gebaseerd opDe kersentuin - Anton P. Tsjechov


Betrokkenen

De onderstaande personen hebben een (in)directe bijdrage geleverd aan de realisatie van de theaterproductie (in voorkomende gevallen op basis van- of uitgaande van een bestaand werk). Aanvullingen zijn welkom.

Auteurs en makers

NB: Op dit moment worden specificaties (bijv. 'assistent', 'dialogen', 'ontwerp') nog niet meegenomen vanuit de premièredatabase. Deze informatie is op te vragen via de Theatercollectie.

Aan de realisatie van deze productie hebben meegewerkt:




Rolverdeling en uitvoerenden

NB: De rolbenamingen zijn veelal direct overgenomen zoals in het originele programmaboekje vermeld, en kunnen zodoende verouderde termen bevatten. Zie ook deze pagina.


      Vastlegging

      Video (volledige registratie)

      Lengte: 2 uur en 28 minuten.

      De publicatie van deze voorstellingsregistratie werd mogelijk gemaakt door Ingressus in het kader van de crowdfundingsactie Zijn/Niet Zijn in 2015 via Voordekunst.nl.

      Logo Ingressus.jpg

      Over deze voorstelling

      De Trust werd in 1988 opgericht door regisseur Theu Boermans en acteur Rik Launspach en fuseerde in 2001 met het gezelschap Art & Pro tot De Theatercompagnie. In 1999 won de "De Kersentuin" van De Trust de CJP Podiumprijs.

      Het toneelstuk "De Kersentuin" is geschreven in 1904 en handelt over een aristocratische familie in een landhuis omgeven door een kerstentuin. De familie is wegens hoge schulden genoodzaakt zaken te doen met een koopman, die voorstelt hun geliefde kerstentuin te kappen. Dit conflict is tegelijkertijd symbool van de sociale veranderingen in de tijd van de schrijver, en van de tegenstellingen tussen de oude landeigenaren en de opkomende middenklasse.

      Hein Janssen schreef over deze voorstelling: "In het onttakelde theater waarin De Kersentuin nu wordt gespeeld, ontbreekt elke illustratie. De zaal is veranderd in een bouwval, met grauwe afgebrokkelde muren, afgesloten meterkasten en het lekt er bovendien. De samowar is nu een elektrische tandenborstel, er worden geen gedichten van Poesjkin gelezen maar De Celestijnse Belofte, de romantische jongeling zingt Yesterday van The Beatles. Deze Kersentuin is eerder tijdloos dan geactualiseerd. Sommige mannen dragen mooie pakken, anderen een afgezakte broek. De dames zijn of elegant gekleed, of ze dragen todden van de uitdragerij. Het vest van Jaap Spijkers, die de koopman Lopachin speelt, lijkt voor vaderdag gekocht bij Kreymborg. In deze voorstelling zingt ieder vogeltje zoals het gebekt is. Dat maakt De Kersentuin van De Trust misschien niet de meest strakke uit de toneelgeschiedenis, maar wel een aangename, omdat je uit dat stelletje ongeregeld zo maar iemand kunt pikken die je grappig vindt of aandoenlijk of afstotend en bij wie je vervolgens je eigen verhaal verzint." (Volkskrant, 21 december 1998)

      Bronnen