De Weijer, Boxmeer

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
NaamDe Weijer
PlaatsBoxmeer
TypeTheaterzaal
ThemaCabaret, Toneel, Muziek
 Website

Theater in pastoorswoning

In 1992 werd een klein theater gevestigd in het gemeentelijk sociaal-cultureel en educatief centrum De Weijer & Ingen Elsen aan De Raetsingel 1. Oorspronkelijk was De Weijer een pastoorswoning en het nabijgelegen Ingen Elsen een boerderij. Rond 1660 werd De Weijer de ambtswoning van de drost van Boxmeer. In 1844 kreeg het gebouw een geheel andere bestemming: er werd een school voor jongens in gevestigd. Daarna fungeerde het van 1865 tot 1972 als nonnenklooster. Nadat in 1936 het huis Ingen Elsen en het bijbehorende park door de nonnen kon worden aangekocht, vormde het complex een eenheid.

In 1974 werd De Weijer en Ingen Elsen verkocht aan de gemeente Boxmeer, die het na een grondige verbouwing heeft bestemd tot gemeentelijk sociaal-cultureel centrum. In 1992 werd een theaterzaal voor 175 bezoekers, toegevoegd met een vlakke vloer en variabel speelvlak van 62,50m2.

Premieres

Zie Premieres

Bronnen

  • De Weijer
  • Theaters in Nederland sinds de zeventiende eeuw, samengesteld door Bob Logger, Eric Alexander, Menso Carpentier Alting, Nico van der Krogt en Nathalie Wevers. Uitgave Theater Instituut Nederland, 2007

Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners