De Waag, Delft

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Waag Delft.jpg
NaamDe Waag, Delft
PlaatsDelft
TypeTheaterzaal

Waaggebouw wordt theater

De Waag op de Markt 11 in Delft stamt uit 1536.

In 1973 - 1974 werd het verbouwd tot een, klein vlakke vloer, theater naar ontwerp van de architecten F.J.C van der Vergt en Ir. A. Doorenbos. De opening was op 21 augusus 1974. De zaal, met balkon, bood plaats aan 150 bezoekers. Het speelvlak was 17,5 vierkante meter. Het theater werd in 1995 gesloten. In 1999 kwam er het Stadscafe De Waag.

In 1960 werd voor de laatste keer in De Waag en partij kaas geveild. In het gebouw kwam een fietsenstalling maar in 1963 ontstond het plan om het voor theater en exposities te gaan gebruiken. Vanaf 1968 werden er al provisorisch theatervoorstellingen gegeven, maar na de verbouwing werd het echt een theaterzaal voor kleinschalige voorstellingen.

In 1995 verdween die functie, omdat in dat jaar Theater De Veste werd geopend.

Premières

Zie Voorstellingen die in het Waagtheater in première zijn gegaan

Bronnen

  • Productiedatabase
  • Theaters in Nederland sinds de zeventiende eeuw. Redactie Bob Logger, Eric Alexander, Menso Carpentier Alting, Nico van der Krogt, Nathalie Wevers. Theater Instituut Nederland, 2007

Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners