De Nieuwe Weg of Amicitia, Veenendaal

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
NaamDe Nieuwe Weg of Amicitia, Veenendaal
PlaatsVeenendaal
TypeTheaterzaal

Gebouw aan de Nieuwe Weg in Veenendaal

Het dorp Veenendaal was tot de tweede helft van de negentiende eeuw een geïsoleerde gemeenschap met een overwegend protestantse bevolking. Pas met de komst van de textiel-en sigarettenindustrie ontstond een breuk met de algemene afkeer van 'werelds vermaak'.

Rond 1880 werden de rederijkerskamer J.J.Cremer en een gemengde zangvereniging opgericht. De uitvoeringen vonden plaats in Gebouw aan de Nieuwe Weg, dat aanvankelijk ook wel Amicitia, sociëteit van burgers, werd genoemd.

Voor de tweede Wereldoorlog was het pand in bezit van vertegenwoordiger H.J. Zimmerman. Er zijn geen gegevens bekend over de bespeling toen ter tijd. Het gebouw bestaat niet meer.

Bronnen

  • Productiedatabase
  • Theaters in Nederland sinds de zeventiende eeuw. Redactie Bob Logger, Eric Alexander, Menso Carpentier Alting, Nico van der Krogt, Nathalie Wevers. Theater Instituut Nederland, 2007

Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners