De Nieuw Amsterdam

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Unknown.png
NaamDe Nieuw Amsterdam
 Website

Informatie

Theatergroep De Nieuw Amsterdam (DNA) maakt voorstellingen vanuit bestaand of speciaal voor DNA geschreven repertoire. Uitgangspunt is dat culturele diversiteit een verrijking is. DNA wil inzichten verschaffen en perspectief bieden - ontregelen en richting geven tegelijk. In de eigen theaterzaal aan de Grote Bickerstraat in Amsterdam ontwikkelt DNA nieuw repertoire. Jaarlijks worden twee producties uitgebracht die gedurende een aantal maanden op tournee gaan door Nederland. Daarnaast verzorgt DNA een eenjarige opleiding voor talenten die geïnteresseerd zijn in multidisciplinair en intercultureel theater en die overwegen te gaan studeren aan een van de reguliere theateropleidingen.

De Nieuw Amsterdam is een theatergroep die opgericht is door Rufus Collins en Henk Tjon in 1985. In 1988 komen ze in het kunstenplan. In 1989 gaat Henk Tjon terug naar Suriname en blijft de artistieke leiding in handen van Rufus Collins. In 1991 spant het erom of hun plek in het kunstenplan blijft en wordt Alida Neslo toegevoegd aan de artistieke leiding. Alida Neslo bouwt het scholingstraject uit tot ITS DNA en komen zij voor een tweede periode in het kunstenplan. In 1995 wordt Alida Neslo artistiek leider. Ze wordt opgevolgd door Aram Adriaanse. Anno 2013 geeft Sabri Saad el Hamus artistieke leiding aan het gezelschap.

Foto's

1JVL Tjon Collins 30 Coons 8 '87.jpg

Rufus Collins en Henk Tjon, 1987. Foto: Jean van Lingen.

Voorstellingen

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die onder de naam van deze theatergroep als producent in première zijn gebracht, al of niet in samenwerking met andere theaterorganisaties en voor zover geregistreerd in de Productiedatabase

Bronnen


Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners