De Harmonie, Wageningen

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
NaamDe Harmonie, Wageningen
PlaatsWageningen
TypeTheaterzaal

De eerste schouwburg van Wageningen

In 1833 werd aan de Hoogstraat, bij de Nudebrug in Wageningen, in opdracht van de Heerensocieteit De Harmonie een sociëteit met toneelzaal gebouwd, die als eerste schouwburg van de stad wordt beschouwd.

De opening was in 1833-1834. Er werden voornamelijk toneel en concerten gebracht. De zaal, die gevestigd was op de eerste verdieping van twee woonhuizen werd in 1878 te klein bevonden: de voorste rijen konden de souffleur beter verstaan dan de acteurs, zo meldde een plaatselijke krant. In 1879 liet De Harmonie op het Junusbolwerk een nieuw theater bouwen. Het pand waarin de sociëteit gevestigd was werd in 1960 gesloopt.

Bronnen

  • Productiedatabase
  • Theaters in Nederland sinds de zeventiende eeuw. Redactie Bob Logger, Eric Alexander, Menso Carpentier Alting, Nico van der Krogt, Nathalie Wevers. Theater Instituut Nederland, 2007

Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners