De Barakken, Harderwijk

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
NaamDe Barakken
Opgericht1914
PlaatsHarderwijk
TypeTheatergebouw

Theater in vluchtelingen opvang

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werden er op de Veluwe voorzieningen aangebracht voor de opvang van Belgische oorlogsvluchtelingen. Zo werden rond 1914 een aantal barakken gebouwd bij Harderwijk. Een daarvan werd bestemd voor film- en toneelvertoningen. In het kamp werden twee toneelgroepen opgericht: een Vlaamse en een Waalse, die om de week voorstellingen verzorgden. Er was plaats voor 500 toeschouwers .

Ook traden er groepen 'van buiten' op, o.a. Gezelschap Pisuisse en verenigingen uit de omgeving. De leiding berustte bij twee geïnterneerden: Verlinden, voorheen verbonden aan de Vlaamsche Schouwburg in Antwerpen en de Nevry van het Theatre Rejane te Parijs. Na de oorlog werd de barak verkocht en verplaatst naar het landgoed Staverden.

Bron

  • Theaters in Nederland sinds de zeventiende eeuw. Redactie Bob Logger, Eric Alexander, Menso Carpentier Alting, Nico van der Krogt, Nathalie Wevers. Theater Instituut Nederland, 2007

Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners