Cultura Theater, Amsterdam

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Informatie

Het Thalia Theater, een bioscoop met toneelaccomodatie had in de bezettingstijd een "foute" reputatie opgebouwd en moest dus na de bevrijding zo snel mogelijk van naam veranderen. De theosofische Meuleman Stichting kreeg als oorspronkelijke eigenaar van wie het in de bezettingstijd was afgenomen, het gebouw terug. Het werd vervolgens verhuurd aan de Maatschappij voor Cinematografie, reeds eigenaar van de bioscoop De Uitkijk eveneens in Amsterdam.
Het gebouw ging nu Cultura Theater heten.
Bij de verbouwing van het Vergader- en ontmoetingscentrum voor de Theosofische vereniging tot bioscoop in 1941-1942 was men er in geslaagd voor die tijd ultramoderne apparatuur te verwerven voor beeld en geluid.
De zaal telde 670 zitplaatsen.
In de eerste jaren na de bevrijding werd het toneel ook wel gebruikt voor theatervoorstellingen.
In 1954 ging de bioscoop Cinétol heten; eind augustus 1979 waren er de laatste filmvoorstellingen en kwam er een filiaal van de Openbare Bibliotheek Amsterdam in het gebouw.

Premières

Voor een overzicht van de premières in het Cultura Theater, Amsterdam voor zover geregistreerd in de Productiedatabase, zie Premières Cultura Theater, Amsterdam

Bronnen

Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners