Cora Bos-Kroese

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Someone.gif
NaamCora Bos-Kroese
BeroepDanser, Choreograaf


Cora Bos-Kroese is een Nederlands danser en choreograaf.

Biografie

Cora Bos-Kroese begon op 7-jarige leeftijd met dansen, toen nog in Zuid-Afrika. Vanaf haar 10e levensjaar volgde zij dansopleiding aan de Lynne Harisson School of Dance, inmiddels woonde zij in Nieuw Zeeland. Op haar zestiende won zij een beurs van de Royal Academy of Dance, waardoor zij de gelegenheid kreeg om een jaar lang de dansopleiding aan de Royal Ballet School in London te volgen. In 1985 maakte zij de overstap naar het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, waar zij in 1986 de opleiding afrondde.

In 1986 startte zij haar professionele danscarrière bij de junioren van het Nederlands Dans Theater II. Vanaf 1988 maakte zij de overstap naar het Nederlands Dans Theater 1 waar zij dertien jaar lang bleef dansen. In deze periode bij het NDT heeft zij met meerdere wereldberoemde choreografen gewerkt - waaronder en Jiří Kylián, William Forsythe, Mats Ek, Ohad Naharin, Edouard Lock en Hans van Manen. In 1993 ontving Bos-Kroese de Aanmoedigings Prijs van het Dansersfonds.

In het Dance/ International magazine van 1998 werd zij hoog aangeprezen voor haar dansprestaties in One of a Kind, een choreografie die Jiří Kylián speciaal voor haar gemaakt heeft. In 2000 vertrok Cora Bos-Kroese naar Frankfurt om daar te werken bij William Forsythe’s roemruchte Ballet Frankfurt. In deze periode van twee jaar heeft zij hoofdrollen gedanst in Forsythe’s meest bekende dansstukken, waaronder In the Middle somewhat elevated, Vile Parody to address, en Duo.

De laatste jaren werkte Cora Bos-Kroese als balletmeester bij het Nederlands Dans Theater I en assisteerde zij choreografen als Jacopo Godani, Crystal Pite, Meryl Tankard en Jiří Kylián. In 2004 ontving zij de uitnodiging om deel te nemen aan het cultureel uitwisselingsprogramma 12xholland in Hirado, Japan.

Theater/Dans

Voor een overzicht van alle voorstellingen van danser Cora Bos-Kroese zie: Alle voorstellingen van Cora Bos-Kroese

Voor een overzicht van de voorstellingen van choreograaf Cora Bos-Kroese zie: Choreografie Cora Bos-Kroese

Film

TV

Overig

Trivia

Externe Links

Bronnen


Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners