Conny Stuart: Repertoire - Programma's met Wim Sonneveld

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Logo eenlevenlangtheater2.jpg

Conny Stuart, 1964. Foto: Paul Huf. Collectie TIN.


Eenlevenlangtheater Conny Stuart:


Programma's met Wim Sonneveld

Conny Stuart en Wim Sonneveld. Fotopersbureau Fellinga. Collectie TIN.

In de loop van 1943 begon Wim Sonneveld voorbereidingen te treffen om in het najaar met een eigen cabaret-emsemble te beginnen. Hij verzamelde de medewerkers om zich heen die hij eerder had gepolst of ze ervoor voelden om mee te doen. Onder hen was Conny Stuart met wie hij al eerder had samengewerkt.

Ook Lia Dorana, Elly Weller, Eri Rouché, Sophie Stein, pianisten Wim de Soet en Wim de Vries en tekstschrijver Hella Haasse waren vanaf het eerste uur bij Sonnevelds gezelschap betrokken. Sonneveld was overtuigd van de komische krachten van chansonnière Conny, omdat ze ook in het dagelijks leven - waarin de twee artiesten elkaar zeer vaak troffen - niet gespeend was van rariteiten en humor. Hun samenwerking was bijzonder vruchtbaaar en zou duren tot en met de voorstelling van Rim Ram in 1959, waarna het Sonneveld-cabaret ophield te bestaan en Stuart's en Sonneveld's wegen zich scheidden.

Foto's

Alleen voor dames 96177.jpg Herhalingsoefeningen 127862.jpg

Links: Conny Stuart, Wim Sonneveld in Alleen voor dames. . Foto: Foto-persbureau Fellinga. Rechts: v.l.n.r. Conny Stuart, Guus Verstraete, Lia Dorana in Herhalingsoefeningen. Foto: Particam Pictures/MAI. Collectie TIN.


T Is mij een raadsel 127789.jpg Het meisje met de grote voeten 127796.jpg

Links: Conny Stuart, Wim Sonneveld in 't Is mij een raadsel. Foto: Associated correspondents. Collectie TIN. Rechts: Conny Stuart in Het meisje met de grote voeten. Foto: Lemaire en Wennink/MAI. Collectie TIN.

Artiestenpension 127302.jpg Gastenboek 127894.jpg

Links: v.l.n.r. Wim Sonneveld, Lia Dorana, Conny Stuart, Albert Mol in Artistenpension. Foto Frits Lemaire/MAI. Rechts: Op de foto o.a. Conny Stuart, Paul Deen, Wim Sonneveld in Gastenboek. Foto: Frits Lemaire/MAI. Collectie TIN.


Waar de blanke top 128107.jpg Rim Ram 127945.jpg

Links: Joop Doderer en Conny Stuart in Waar de blanke top. Fotograaf onbekend. Rechts: Conny Stuart, Joop Doderer in Rim Ram. Foto: Lemaire en Wennink/MAI. Collectie TIN.

Overzicht voorstellingen Conny Stuart in programma's van Wim Sonneveld

  • 1 november 1941: Zoo juist verschenen!. Gezelschap: Wim Sonneveld's Kleinkunst-theater. Met onder anderen: Dini Heijnes, Wim de Jong, Peter Kellenbach, Wim Paauw, Maria Soledad, Wim Sonneveld.
  • 3 mei 1944: Opus 3. Het programma werd uitgevoerd in de Kleine Zaal van het Concertgebouw.
  • 6 juli 1945: De bloemetjes buiten. Wim Sonneveld: 'Toen de oorlog voorbij was, zijn we direct begonnen met De bloemetjes buiten te zetten. Overdag repetities. Broodmager als we waren, toch enthousiast en we werden gevoed door de centrale keuken naast het theater.' (uit: Sonneveld Souvenirs, VARA-radio, 31 december 1955).
  • maart 1946: Double Dutch; an intimate revue from the Netherlands. Gezelschap: Wim Sonneveld’s Cabaret / Entertainment for h.m. Forces. Regie: Wim Sonneveld. Met: Kees Brusse, Hella Haasse, Eri Rouché, Wim Sonneveld, Sophie Stein, Conny Stuart en Wim de Soet & Wim de Vries (vleugel). Met het gelegenheidsprogramma Double Dutch maakt het gezelschap van Sonneveld een tournee langs geallieerde legerplaatsen in Duitsland. Sonneveld en de zijnen worden tijdelijk benoemd tot officier en krijgen allen een uniform aangemeten. Het programma bestaat hoofdzakelijk uit bestaand repertoire van Hella Haasse, dat door de schrijfster zelf in het Engels vertaald is.
  • 23 februari 1951: Boekenbalprogramma Een Bloemlezing in Prachtband.
  • 9 september 1958: Rim Ram. Bij de eerste voorstelling Rim Ram op 6 januari 1959 gaat alles mis wat er maar mis kan gaan. Allereerst moet Albert Mol vanwege ziekte vervangen worden. Ook voor zijn vervanger, Jacco van Renesse, moet een opvolger gevonden worden, en dat wordt Hans van Manen. Vervolgens wordt het plan om het programma na de pauze te vullen met de eenpersoonsmusical Carolientje niet gerealiseerd. En als klapstuk wordt de productie zo slecht ontvangen bij pers en publiek dat Sonneveld besluit het programma drastisch om te gooien en het opnieuw in première te laten gaan. In seizoen 1959-1960 volgt Rim Ram II, de herziene versie van het programma dat bekend is als Rim Ram I. Nu is het programma wel succesvol. Op 3 januari 1960 wordt de laatste voorstelling gespeeld. Hiermee sluit Wim Sonneveld een belangrijk tijdperk af. Hij laat zijn cabaretgezelschap voor wat het is en neemt daarmee afscheid van zijn jarenlange collega Conny Stuart.