Concertgebouw de Prins van Oranje, Venlo

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
PrinsvanOranjeVenlo-Adriaan-Grobben.jpg

Ontwerp voor de beschildering van de concertzaal te Venlo; tekening door Adriaan Grobben. z.j.
NaamConcertgebouw de Prins van Oranje, Venlo
Latere naamTheater de Maaspoort, Venlo
PlaatsVenlo
TypeTheaterzaal
ArchitectH.P.Berlage
Bouwjaar1910

Zeldzaam ontwerp van architect Berlage

In 1910 werd in opdracht van de Sociëteit Prins van Oranje, met financiële steun van de gemeente, aan de Kaldenkerkerweg in Venlo een theater-en Concertzaal gebouwd naar ontwerp van de architecten H.P.Berlage en H.Seelen. Dit gebouw nam een bijzondere plaats in binnen het oeuvre van Berlage, omdat het een van zijn zeldzame ontwerpen voor een gebouw met culturele bestemming is dat ook werkelijk is uitgevoerd.

De officiële opening was op 23 oktober 1910 met een feestelijk diner voor stedelijke hoogwaardigheidsbekleders en een klein orkest.

In 1967 werd de geluidsisolatie verbeterd. Een blinde muur werd voor de gevel gebouwd, wat het aanzien van het gebouw geen goed deed. De zaal, waarvan de capaciteit onbekend is, had een balkon.

Er was een lijsttoneel met een breedte van 7,20 meter. Het toneel zelf was ook 7,2O meter breed en 7,50 meter diep en 7 meter hoog.

Er werden naast concerten vooral toneel- en cabaretvoorstellingen gegeven. Met de komst van Maaspoort in 1984 werd de Prins van Oranje gesloten.

Première

Voorstellingen die in dit theater in premiere zijn gegaan, zie Voorstellingen

Bronnen

  • Productiedatabase
  • Theaters in Nederland sinds de zeventiende eeuw. Redactie Bob Logger, Eric Alexander, Menso Carpentier Alting, Nico van der Krogt, Nathalie Wevers. Theater Instituut Nederland, 2007

Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners