Compagnietheater, Amsterdam

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Compagnie theater.jpg
NaamCompagnietheater, Amsterdam
Eerdere naamTrust Theater, Amsterdam
PlaatsAmsterdam
TypeTheatergebouw
ArchitectAbraham van der Hart
Bouwjaar1793
Verbouwd in1996, 1997
Openingsdatum1997
 Website

Informatie

Het Compagnietheater is de plek voor theater, dans en muziek van verrassend jong talent en bijzondere voorstellingen van bekende makers. Het theater huist in een voormalige oude kerk op een prachtige plek aan de Amsterdamse Kloveniersburgwal, een podium en werkhuis voor opkomend talent waar altijd wat gebeurt.

Per 1 januari 2017 valt het onder Amerpodia een samenwerkingsverband met Felix Merites, De Rode Hoed en De Nieuwe Liefde, allen podia in Amsterdam.

Het Compagnietheater is o.a. de vaste locatie voor Freek de Jonge, IDFA, het Grachtenfestival, ITs festival en Het Nationale Toneel.

Geschiedenis

Naam: Compagnietheater (sinds 2001). Voorheen: Trust Theater (1995-2001)

Adres: Kloveniersburgwal 50, Amsterdam

Bouwjaar: 1793

Architect: Abraham van der Hart

Opdrachtgever: Hersteld Evangelisch-Lutherse Gemeente

Oorspronkelijk gebouwd als: Kerk

Verbouwd tot theater: 1996-1997

Architect: Francine Houben, Mecanoo Delft

Opening als theater: 1997

Het pand was aan de buitenkant nooit direct herkenbaar als kerk. Een voorwaarde die het stadsbestuur destijds aan de bouwvergunning verbond, was dat er geen toren kwam en geen klokken. Tot 1956 was het gebouw in gebruik als kerk van de Hersteld Evangelisch-Lutherse Gemeente, daarna werd het gebouw verkocht aan de Nederlandsche Bank, die het gebruikte voor opslag van het bankarchief. Het orgel werd gedemonteerd en verhuisde naar de St.-Eusebiuskerk in Arnhem. De preekstoel ging naar de Hervormde kerk in Elst.

In 1995 kreeg theatergroep De Trust het pand in erfpacht van de gemeente, en vestigde er het Trust Theater. Na een fusie met Art & Pro, werd de naam gewijzigd in Compagnietheater.

Premieres

Zie Category:Premieres Compagnietheater, Amsterdam

Externe Links

Bronnen

  • Productiedatabase
  • Theaters in Nederland sinds de zeventiende eeuw. Redactie Bob Logger, Eric Alexander, Menso Carpentier Alting, Nico van der Krogt, Nathalie Wevers. Theater Instituut Nederland, 2007

Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners