Comedie-Gebouw, Harlingen

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
NaamComedie-Gebouw, Harlingen
PlaatsHarlingen
TypeTheatergebouw

Het Comedie-Gebouw te Harlingen

In het archief van het Toneelgezelschap Harlingen bevindt zich een Bewijs van Aandeel, gedateerd 13 november 1833, waarin de Directie van het Comedie-gebouw verklaart een bedrag van 40 gulden te hebben ontvangen. Bovendien kon nog 10 gulden worden ingevorderd wanneer de directie zulks nodig oordeelt.

Dit theater heeft gestaan aan de Zoutsloot. De maten van het lijsttoneel waren 5,80 meter breed, 6 meter diep en 4,30 meter hoog. Het podium was 1 meter hoog. Er waren ongeveer 120 zitplaatsen en en was ruimte voor een 'orchest'. Vast staat dat in de periode 1833-1845 vele voorstellingen hebben plaatsgevonden door verschillende beroepsgezelschappen. Meer gegevens konden niet worden achterhaald.

Bronnen

  • Theaters in Nederland sinds de zeventiende eeuw, samengesteld door Bob Logger, Eric Alexander, Menso Carpentier Alting, Nico van der Krogt en Nathalie Wevers. Uitgave Theater Instituut Nederland, 2007

Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners