Circus-Schouwburg, Rotterdam

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Circus-Schouwburg-rotterdam.jpg

Circus-Schouwburg te Rotterdam, ca. 1900. Fotograaf onbekend. Collectie Gemeentearchief Rotterdam.
NaamCircus-Schouwburg, Rotterdam
PlaatsRotterdam
TypeTheatergebouw

Circus-, Variété- en filmtheater

In 1893 werd aan het Stationsplein 12 in Rotterdam een Circustheater gebouwd naar ontwerp van architect A. Hartog Az. Opening was op 15 mei 1893 met een circusvoorstelling. In 1894 is er een aanvraag bij de gemeente ingediend voor het leggen van een houten vloer en het aanbrengen van een ijzeren dak als klankbord boven het toneel.

Directeur was Carl Pfläging hij zorgde er ook voor dat veel mensen het gebouw als Circus Pfläging betitelden. Hij was geen circus exploitant. In 1904 werd Pfläging opgevolgd als directeur door Sol Kinsbergen.

In 1926 vond een grondige verbouwing plaats toen het werd overgenomen door het Duitse Scala-Concern en het de naam Circus Arena kreeg. De zaal had een capaciteit van 1750 zitplaatsen verdeeld over de bak, een balkon en loges. Er was een lijsttoneel,voor revue, variété en vooral ook film.

Arena heeft ook nog dienst gedaan als rolschaatsbaan, dancing en concertzaal. Daarin debuteerde de, later zo, bekende Rotterdamse dirigent Eduard Flipse hier op 6 januari 1929. Op 16 januari 1933 werd het theater door brand verwoest die was ontstaan in de projectieruimte.

Bronnen

  • Productiedatabase
  • Theaters in Nederland sinds de zeventiende eeuw. Redactie Bob Logger, Eric Alexander, Menso Carpentier Alting, Nico van der Krogt, Nathalie Wevers. Theater Instituut Nederland, 2007

Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners