Chris de la Mar

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Biografie

Chris de la Mar was het jongste kind van Charles de la Mar en Rika Kley. Hij speelde kinderrollen bij zijn vader in diens gezelschap in de Nes, werkte enige tijd ambulant en kreeg in 1904 - hij was nog geen achttien jaar - een contract bij de Nederlandsche Tooneelvereeniging. Hij maakte tournees door Indië met Louis Bouwmeester (jr. en sr.), had eigen gezelschappen (o.m. de Haagsche Kluchtspelers, zomer 1919), werkte in de operette en in het cabaret, en kreeg vooral als revue-acteur bekendheid.

Hij jubileerde als volgt: zijn 121/2-jarig jubileum op 14 juli 1919 met "Timm Boots", zijn 20-jarig jubileum op 23 juni 1923 als Hein Pommerans en andere typetjes, zijn 35-jarig jubileum op 1 april 1944 met "De ambtelijke Hazepoot" en zijn 40-jarig jubileum op 3 december 1951 met een cabaretprogramma in het Minervapaviljoen onder auspiciën van Max Tailleur.

Theater/Dans

Voor een overzicht van de premieres van voorstellingen waarin Chris de la Mar een rol speelde, voorzover geregistreerd in de Productiedatabase, zie: Alle voorstellingen van Chris de la Mar

Film

TV

Overig

Geboren: Kleij (later De la Mar), Christiaan

Trivia

Externe Links

Bronnen


Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners