Chaim Levano

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Chaim-Levano-fotoEmilioBrizzi.jpg

Chaim Levano. Foto: Emilio Brizzi.

Biografie

Op 17 februari 2016 overleed musicus, mimespeler en klankkunstenaar Chaim Levano (1928-2016).

Hoe vaker Chaim Levano zich vanaf de zestiger jaren met allerlei concerten manifesteerde als pianist en hoboïst, des te meer werden zijn optredens vergezeld met allerlei theatrale elementen, die steeds meer een belangrijkere rol gingen spelen. Een en ander mondde uit in zijn eerste theaterproductie “Aufruf” (Actie!) op basis van teksten van Kurt Schwitters met het uitgebreide en roemruchte Resistentie Orkest waarvan hij de pianist was. Voor het produceren van zijn activiteiten richtte hij in 1974 de Stichting De Wassen Neus op.

Behalve als lid van het experimentele mimegezelschap Waste of Time van Will Spoor, was hij als repertoire-begeleider verbonden aan de dansgezelschappen het Ballet der Lage Landen en het Amsterdams Ballet, later als repetitor van de opera- opleiding van het Amsterdams Conservatorium. Een en ander combineerde hij in binnen- en buitenland met solo-optredens van klank-teksten of concrete poëzie en in de marge van het grote en deels traditionele theatercircuit ontstonden er vele, meestal ongewone, theaterprodukties en installaties.

Producties als o.a. ‘De overwinning op de zon’, zijn bewerking van ‘Company’ van Beckett, en installaties als ‘Verbeeldende Nummers’, Luisterplekken en zijn eenmalige producties in de Beurs van Berlage in Amsterdam hebben deels het Nederlandse theater veranderd.

Chaim Levano (achter de piano), Huib Broos en Jérôme Reehuis in Gebed zonder end, 1982. Foto: Gerda van der Veen.

Theater/Dans

Voorstellingen die in première zijn gegaan waar Chaim Levano als acteur aan meewerkte, voorzover geregistreerd in de Productiedatabase, zie Voorstellingen Chaim Levano|

Idem de voorstellingen met een choreografie van haar

Idem voor wat betreft de voorstellingen door hem geregisseerd, zie Regie Chaim Levano

Idem de voorstellingen waarbij hij de dramaturgie deed

Idem voor wat betreft de voorstellingen van auteur Chaim Levano, zie Auteur Chaim Levano

Idem voor de samenstelling van een voorstelling door hem

Idem voor de bewerkingen van bestaande teksten en stukken

Idem voor de vertaling

Idem voor de muziek

Idem voor de uitvoering muziek

Idem voor het decor

Idem voor het licht

Idem voor het geluid

Idem voor de productie productie

Bronnen


Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners