Catherine ten Bruggencate

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Scènefoto Het eind van de paring van Het Nationale Toneel, 2004-2005. Foto: Leo van Velzen
NaamCatherine ten Bruggencate
Geboren2 april 1955
Deventer
BeroepActeur

Biografie

Catherine ten Bruggencate (1955) is een Nederlands actrice. Haar carrière kent veel hoogtepunten. Voor haar rol van Harper Pitt ontvangt zij de Colombina. Zoals later ook voor haar spel in Freule Julie. Voor de vertolking van 'de vrouw van de president' in De President wordt Ten Bruggencate onderscheiden met de Theo d'Or. In totaal wordt zij driemaal genomineerd voor deze hoogste toneel onderscheiding. Ten Bruggencate speelt grote rollen bij onder meer Toneelgroep Amsterdam, Toneelgroep De Appel, Ro Theater en Het Nationale Toneel. Zowel in klassiekers als komedies. In 2006 en 2007 speelt ze solo in De Brief van Nataliya Golofastova en in 2007 in de Holland Festival productie Wagners Dream van De Nederlandse Opera, onder regie van Pierre Audi.

Nadat ze in 2009 genomineerd wordt voor een John Kraaijkamp Musical Award naar aanleiding van haar rol als Mademoiselle Bonnema in Brandende Liefde, vraagt Theu Boermans haar om Koningin Wilhelmina te spelen in de inmiddels legendarische megaproductie Soldaat van Oranje. In oktober 2010 gaat de musical in première en speelt zij deze rol honderdtwintig keer tot eind juni 2011.

In 2006 wint ze een Gouden Kalf voor haar rol in de film Ik omhels je met 1000 armen van Willem van de Sande Bakhuyzen. Eerder al ontvangt ze een Gouden Kalf nominatie voor haar rol in Qui Vive van regisseur Frans Weisz. Daarnaast is ze te zien in Wolfsberge van Nanouk Leopold, als Aletta Jacobs in Hoogste Streven van Nouchka van Brakel en in Hersenschimmen van Heddy Honigmann.

Voor haar vertolking van Koningin Juliana in de VARA serie Den Uyl en de Affaire Lockheed wint ze in 2012 de Beeld en Geluid Award.

Theater

Voor een overzicht van alle voorstellingen zie: Alle voorstellingen van Catherine ten Bruggencate

Film

Filmografie

  • 1988 - Hersenschimmen
  • 1992 - Boven de Bergen
  • 1995 - Antonia
  • 2006 - Ik omhels je met 1000 armen
  • 2006 - Qui Vive
  • 2007 - Wolfsbergen
  • 2010 - De Troon - Anna Paulowna
  • 2010 - Den Uyl en de Affaire Lockheed - Juliana der Nederlanden

TV

Externe Links

Bronnen


Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners