Catharina Beersmans

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Portret van Catharina Beersmans 107197.jpg

Foto: C.C. Roskam.
NaamCatharina Beersmans
Volledige naamMaria Catharina Beersmans
Geboren9 mei 1844
Turnhout
Overleden19 november 1899
Rotterdam
BeroepActeur

Catharina Beersmans (Turnhout, 9 mei 1844 - Rotterdam, 19 november 1899) was een Nederlands actrice.

Biografie

Catharina Beersmans bracht een groot deel van haar jeugd door in Brussel, waar zij op 16-jarige leeftijd debuteerde in de Vlaamse Schouwburg. De eerste tien jaar speelde zij bijna uitsluitend bij Vlaamse gezelschappen. Haar opleiding kreeg ze van Victor Driessens. Hij was het ook die haar in de zomer van 1871 naar Nederland meenam. Haar eerste rol van betekenis waarmee zij voorgoed haar naam hier vestigde was in het stuk Fernande van Sardou de rol van Clotilde, die zij bij Albregt en Van Ollefen speelde in de tent bij de Plantage in Amsterdam. In 1877 kreeg zij een vast engagement in Rotterdam, waar zij al snel uitgroeide tot een der belangrijkste krachten. Haar eerste rol was die van koningin Louise in Multatuli's Vorstenschool.

Daarna kwam zij voorgoed bij Le Gras, Van Zuijlen en Haspels en zij bleef bij Le Gras en Haspels tot het laatst. Bij dit gezelschap was zij jaren de eerste vrouw. Haar 25-jarig jubileum werd zowel in Nederland als in België, waar zij ook bleef optreden, gevierd. Dat was in januari/februari 1887, respectievelijk als Medea en Jane Shore. Zij had twee dochters die ook aan het toneel waren, t.w. Mina en Pauline Beersmans. In Rotterdam is een straat naar Catharina Beermans genoemd

Bronnen

  • Acteurs- en Kleinkunstenaars-Lexicon van Piet Hein Honig, 1984
  • Knipselmap Personalia Theater Instituut Nederland


Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners