Categorie:Schrijver

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Een schrijver is iemand die een geschreven werk produceert. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een boek, krantenartikel, film en/of televisie-script, poëzie of bladmuziek. Feitelijk kan iedereen die iets opschrijft zichzelf “de schrijver” hiervan noemen, maar in de praktijk wordt de term vooral gebruikt voor mensen die voor hun beroep tekstuele werken "schrijven".

Geschreven werken kunnen de basis vormen voor een theatervoorstelling zoals een toneelstuk, een opera een danstuk etc. Vaak wordt de schrijver dan niet als schrijver vermeld, maar als auteur. Dit is vooral het geval in voorstellingen waarin tekst het meebepalende element is. In muziektheater-werken, zoals opera's, operettes en een belangrijk deel van de musicals, wordt naast de schrijver van de teksten vooral ook de componist van de muziek aangeduid als auteur.

Ook komt het herhaaldelijk voor dat de geschreven werken als basis dienen voor een bewerking of inspiratiebron voor een nieuwe tekst. De oorspronkelijke schrijver wordt dan vermeld door de toevoeging naar (naam van de oorspronkelijke schrijver).

Pagina’s in categorie "Schrijver"

Deze categorie bevat de volgende 200 pagina’s, van in totaal 385.

(vorige 200) (volgende 200)

A

B

C

C meer

D

E

F

G

H

H meer

J

K

L

M

(vorige 200) (volgende 200)

Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners