Carré, Amsterdam

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Informatie

Carré is het volkstheater van Amsterdam. Dat vraagt van ons hoge kwaliteit voor een zo divers mogelijk publiek met een zo laag mogelijke drempel. Divers betekent dat ons aanbod alles kan bevatten, van hoge tot lage kunst, van circus tot opera, van musical tot toneel, van cabaret tot concert en van boksgala tot dans. Daarin zijn wij uniek in Amsterdam en Nederland. Maar als we zo nodig uniek willen zijn, dan hebben wij een opdracht. Wij willen u niet alleen behagen, maar ook verrassen. Wij zijn een theater met hart en ziel. Carré is een zaal waar een gedeelde ervaring voor een paar uur een gevoel van verbondenheid kan geven. Waar u opgetild kunt worden. Van de lach tot de traan, van verbazing tot verstilling. Theater dat raakt, geeft een herinnering die beklijft.

Website

Meer informatie en kaartverkoop, www.carre.nl

Bouwgeschiedenis

Gebouwd als Circustheater in 1887. Architecten: J.P.F. van Rossem, W.J. Vuyk.

De vorm en inrichting van de zaal heeft Carré te danken aan het feit dat het oorspronkelijk gebouwd is als circustheater, d.w.z. de zitplaatsen zijn voor driekwart gegroepeerd rond de piste. De hoefijzervormige zaal biedt aan de open zijde zicht op het toneel. Bij toneelvoorstellingen zijn er ook zitplaatsen in de piste; de overige plaatsen lopen amfitheatersgewijs op. Hoewel men bij de plaatsindeling wel spreekt van balkon en middenbalkon, zijn er bouwtechnisch gesproken geen balkons te onderscheiden. Sinds de verbouwing van 1993 is de orkestbak van 75 m2 uit te breiden tot 100 m2. Bij circusvoorstellingen speelt het orkest sinds 2004 op het hoofdtoneel op een hoge stellage, waarmee het publiek nog meer rondom de piste kan zitten.

Circus Carré vlak na de opening. Foto: Albert Greiner.


Op 2 december 1887 opende Oscar Carré zijn circustheater met een ‘Groote Parade Gala Openingsvoorstelling in de Hoogere Rijkunst, Paardendressuur en Gymnastiek’. In 1893 verhuurde hij het gebouw, na uitbreiding van het toneel, aan de variétékoning Frits van Haarlem voor zomerbespeling. Het jaar daarop veranderde Carré van circustheater in variététheater.

In 1924 kwamen er weer circusvoorstellingen, wat een verbouwing van de stallen noodzakelijk maakte. In 1925 ging de nv die Carré beheerde failliet. In 1931 dreigde het gehele interieur van Carré te worden gesloopt en vervangen door een modern ingerichte schouwburg. Door geldgebrek ging dit niet door.

In 2004 bleek de houten palenfundering aangetast en onderging (intussen: Koninklijk Theater) Carré, mede in verband met de aangescherpte regelgeving op het gebied van milieu, veiligheid en arbeidsomstandigheden, een grondige renovatie. Die leverde nog een verrassing op: na verwijdering van de wandbekleding en tussenschotten in de zaal kwamen er decoraties tevoorschijn van o.a. Bart van Hove uit 1893.

Premieres (archief)

Voorstellingen, die in Carré in première zijn gegaan, zie: Premières Koninklijk Theater Carré en Premières Carré, Amsterdam

Bronnen

  • Theaters in Nederland sinds de zeventiende eeuw. Redactie Bob Logger, Eric Alexander, Menso Carpentier Alting, Nico van der Krogt, Nathalie Wevers. Theater Instituut Nederland, 2007
  • Productiedatabase


Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners