Carol van Herwijnen

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
CarolvanHerwijnen1976.png

Carol van Herwijnen in 1976
NaamCarol van Herwijnen
Geboren21 april 1941
Laren (N-H)
Overleden7 juli 2008
Amsterdam
BeroepActeur
DisciplineToneel
IMDb-profiel

Carol van Herwijnen (Laren, 21 juni 1941 – Amsterdam, 7 juli 2008) was een Nederlands acteur. Tot zijn dood woonde hij te Amsterdam-Buitenveldert.

Biografie

Carol van Herwijnen studeerde aan de Amsterdamse Toneelschool en won direct na zijn afstuderen het I.C.C. Concours. Van Herwijnen speelde in een groot aantal film-, toneel- en televisieproducties. Hij stond onder meer in stukken van Shakespeare, Brecht, Tsjechov en Sartre. Ook was hij te zien in bekende series als Kunt u Mij de Weg naar Hamelen vertellen, meneer?, Floris, Otje, Baantjer en Flikken Maastricht. Hij leende zijn stem dikwijls aan radiospots, reclames en tekenfilms, zoals Grote Smurf in de tv-serie De Smurfen.

In 1988 won Van Herwijnen een Louis d'Or voor zijn ijzersterke spel in Om het af te leren (One for the road) van Harold Pinter, een voorstelling van Toneelgroep Centrum.

Van Herwijnen schreef theatergeschiedenis toen hij in 1994 recensent Hein Janssen, na een negatieve typering van zijn acteren in het televisieprogramma De Plantage, na de uitzending opwachtte en een forse klap in het gezicht gaf. Deze klap was jarenlang voer voor discussie over distantie en betrokkenheid in de theaterwereld. Zijn laatste rol speelde Van Herwijnen op theaterfestival De Parade in de voorstelling Bouillabaisse.

Theater/Dans

Een chronologisch overzicht van de premières van voorstellingen waar Carol van Herwijnen een rol in speelde, voorzover geregistreerd in de Productiedatabase en aansluitend een alfabetische overzicht.

Zie ook een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die hij heeft geregisseerd

Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd als auteur

Bronnen


Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners