Carel Birnie

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Someone.gif
NaamCarel Birnie
Geboren1925
Overleden10 maart 1995
BeroepZakelijk Leider

Biografie

Carel Birnie (1925-1995) was een zakelijk leider, vooral bekend als zodanig van het Nederlands Dans Theater, waarvan hij medeoprichter was. Hij overleed op 10 maart 1995. Hij begon zijn loopbaan in Utrecht. Aanvankelijk studeerde hij medicijnen, maar raakte betrokken bij de wereld van kunst en cultuur door het organiseren van concerten van het Utrechts Studenten Koor en Orkest.

Later was hij werkzaam bij het Nederlands Ballet van Sonia Gaskell. Samen met een groep dansers van dat gezelschap richtte hij in 1959 het Nederlands Dans Theater in Den Haag op. Carel Birnie trad op als zakelijk leider, later als zakelijk directeur. In 1987 slaagde Birnie erin met de bouw van het [AT&T Danstheater, 's-Gravenhage|AT&T Danstheater]] aan het Spui in Den Haag het NDT een eigen huis te verschaffen. Carel Birnie werd 69 jaar.

Zie o.a. het in memoriam op de website van het dagblad Trouw

Bronnen


Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners