Bunchi Römer

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Someone.gif
NaamBunchi Römer
BeroepActeur, Regisseur
VVLogohome.jpg

Biografie

Brunhilda (Bunchi) Römer-Henriquez werd op 6 feb 1927, geboren op Curaçao. Op 7-jarige leeftijd deed zij mee aan het feest rond 300 jaar Nederlandse Kolonie (1634 - 1934) en verloor haar hart aan het toneel. Als tiener speelde zij bij de Verkenners en bij het parochietoneel.

Toen Sticusa-regisseur Paul Storm bij Cultureel Centrum Curaçao (CCC) naast de Europese Nederlanders ook Curaçaose Nederlanders aantrok, sloot Bunchi Römer zich aan. Naast haar waren ook May Henriquez, Frank Roozendaal, Frank Davelaar, Jacques Penso en Rina Penso actief in de producties van het CCC. Bunchi Römer speelde in stukken uit het wereldrepertoire, veelal in het papiaments vertaald en bewerkt door May Henriquez, van Ami, dokter, lubida en Sjon Pichiri gebaseerd op Molière tot E rosa tatua naar Tenessee Williams.

Vanaf de oprichting in 1967 wordt de echt Curaçaose Toneelvereniging Thalia het nieuwe huis van Bunchi Romer. In 1968 verzorgt Thalia de officiele opening van de nieuwe schouwburg, Centro Pro Arte. Ze ontwikkelt zich daar ook als regisseuse, een liefde die zij in 1963 opdeed bij het ensceneren van Golgotha van Hubert Booi voor de katholieke jeugdcentrale.

In 1973 regisseert Bunchi Römer Sartre's Huis Clos in de vertaling van May Henriquez: Porta Será (met Eric van Ommeren, Beti Doran, Rina Penso en Jenny Fraai). Daarnaast schreef ze over het theater, o.a. Teatro na Curaçao, despues di segundo guera mundial (in de bundel Homenahe na Raül Römer uit 1989)

Theater/Dans

Voor een overzicht van de voorstellingen van acteur Bunchi Römer zie Voorstellingen Bunchi Römer

Voor een overzicht van de voorstellingen van regisseur Bunchi Römer zie Regie Bunchi Römer

Film

TV

Overig

Trivia

Externe Links

Bronnen

Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners