Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


VVLogohome.jpg

NaamBunchi Römer
Volledige naamBrunhilda (Bunchi) Römer-Henriquez
Geboortedatum6 februari 1927
Geboorteplaats Curaçao
Overlijdensdatum18 april 2018
BeroepActeur, Regisseur
DisciplineToneel
Externe databases:
VIAF

Bunchi Römer (1927-2018) was een actrice en regisseuse geboren op Curaçao. Op 7-jarige leeftijd deed zij mee aan het feest rond 300 jaar Nederlandse Kolonie (1634 - 1934) en verloor haar hart aan het toneel. Als tiener speelde zij bij de Verkenners en bij het parochietoneel.

Toen Sticusa-regisseur Paul Storm bij Cultureel Centrum Curaçao (CCC) naast de Europese Nederlanders ook Curaçaose Nederlanders aantrok, sloot Bunchi Römer zich aan. Naast haar waren ook May Henriquez, Frank Roozendaal, Frank Davelaar, Jacques Penso en Rina Penso actief in de producties van het CCC. Bunchi Römer speelde in stukken uit het wereldrepertoire, veelal in het papiaments vertaald en bewerkt door May Henriquez, van Ami, dokter, lubida en Sjon Pichiri gebaseerd op Molière tot E rosa tatua naar Tenessee Williams.

Vanaf de oprichting in 1967 wordt de echt Curaçaose Toneelvereniging Thalia het nieuwe huis van Bunchi Romer. In 1968 verzorgt Thalia de officiele opening van de nieuwe schouwburg, Centro Pro Arte. Ze ontwikkelt zich daar ook als regisseuse, een liefde die zij in 1963 opdeed bij het ensceneren van Golgotha van Hubert Booi voor de katholieke jeugdcentrale.

In 1973 regisseert Bunchi Römer Sartre's Huis Clos in de vertaling van May Henriquez: Porta Será (met Eric van Ommeren, Beti Doran, Rina Penso en Jenny Fraai). Daarnaast schreef ze over het theater, o.a. Teatro na Curaçao, despues di segundo guera mundial (in de bundel Homenahe na Raül Römer uit 1989).


Bunchi Römer heeft bijgedragen aan 5 productie(s).

Bunchi Römer heeft gewerkt in de volgende functies:


Het gehele overzicht van voorstellingen waaraan Bunchi Römer heeft meegewerkt, voor zover geregistreerd in de Theaterencyclopedie:

NB: Bij de carrièreoverzichten zijn de voorstellingen gekoppeld aan de premièredatum. Het kan echter voorkomen dat personen niet aan de première meewerkten, maar pas later bij de voorstelling betrokken raakten.


Bronnen