Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


AFFICHE Lak theater met Bodem valt uit
scenefoto, muzikale bewegende bamboe gordijnen met spiegels
scenefoto: bewegende bamboegordijnen als muziekinstrumenten

Bodem valt uit was de eerste grote avondvullende voorstelling van Stichting Bewegingsstudio (Sjoerd & Gail) op de Korte Prins theaterstudio Korte Prinsengracht 19 te Amsterdam. De eerste werktitel van de productie was Lange Adem. Later werd dit omgezet in Bodem valt uit. Sjoerd Schwibettus schreef voor de vijf betrokken spelers een poezie - karakter-portret dat zowel in zijn muzikaliteit als in de handeling-beweging-beweegredenen duidelijke aanwijzingen in gedaante en beweging aangaf. Onder zijn regie werd het geheel tot een mimografie van ontmoetingen gesmeed. Michael Vatcher ontwierp en speelde de muziek op de langzaam voort schuivende bamboe gordijnen. Samenstelling en decor idee was van Sjoerd Schwibettus. van elk van de bamboestokken in het gordijn maakte Michael Vatcher een muziekinstrument: met snaren, met trommelblaas, met fluitgaten enz. Door de holte konden alle stokken ook als percussie worden gebruikt, de verschillende lengten van de holtes lieten tonen en klank varieren.

Verhaal

In Bodem valt uit is de sfeer van de bewegingskarakterestieken deels geinspireerd op Beughel. Eerst waren er de zgn "knipsel-fragmenten" die zonder eigenheid te verliezen met elkaar verweven werden. De fragmenten kwamen tot stand door de gecomponeerde portretten van beweging, voor elke speler 1. De schijnbaar toevallige willekeur van de montage leidt tot een nieuw en volstrekt ander structuur gegeven: een klein stukje wriemelend leven dat je er uitlicht en een focus geeft. Aan alsmaar doorgaande beweging van het hangende bamboe decor ontkom je niet; de muzikant en de spelers zijn onderdeel van de ruimtelijke verschuiving. In wat de kijker waarneemt zit een willekeurige kans door de spiegelreflectie, de stand van de bamboe gordijnen en de hoek van waaruit je kijkt levert telkens andere momenten op. De vijf spelers spelen vier "verhalen" - drie solo's en een duet - die schijnbaar losstaan van elkaar, maar o.a. door dat de ruimtes waarbinnen die verhalen gespeeld worden, aan het veranderen zijn, veranderen ook de relaties en gebeurtenissen tussen de mensen onderling. De onontkoombaarheid van de situatie is het hoofdthema van deze compositie. Deze onontkoombaarheid ligt in het elkaar beinvloeden van de spelers noodgedwongen door het bewegen van het decor, waardoor de ruimte continue verandert. De los van elkaar staande "verhalen" zijn vertaald in dynamoritmische frasen tonen zo steeds meer verband met elkaar en worden steeds meer statisch en uiteindelijk onbeweeglijk aan een plek verbonden. In deze ontwikkeling beinvloeden de spelers elkaar zo dat ze delen van elkaar in beweging overnemen.

Context

Voor Bodem valt uit werd een projectsubsidie van Min.van C.R.M. verkregen. 30-12 =1980 was de premiere in Haarlem Toneelschuur . Daarna LAK theater Leiden(27-1) - Doornroosje Nijmegen(19-3), Concordia Enschede (29-1), KultureelSentrum Tilburg Kongingswei (16-1),Kruithuis Groningen (18-1)en andere speelplaatsen. Er werden in totaal tot aan zomer 1981 26 voorstellingen gespeeld Afsluitende studio voorstellingen eind juni 1981 vonden plaats in eigen studio theater De Korte Prins


De compositie van Sjoerd Schwibettus is hier bij de afbeeldingen gevoegd met de legenda. De 5 portretten van bewegings werden voor de 5 spelers ontworpen.

Betrokkenen

De onderstaande personen hebben een (in)directe bijdrage geleverd aan de realisatie van de theaterproductie (in voorkomende gevallen op basis van- of uitgaande van een bestaand werk). Aanvullingen zijn welkom.

Auteurs en makers

NB: Op dit moment worden specificaties (bijv. 'assistent', 'dialogen', 'ontwerp') nog niet meegenomen vanuit de premièredatabase. Deze informatie is op te vragen via de Theatercollectie.

Aan de realisatie van deze productie hebben meegewerkt:




Rolverdeling en uitvoerenden

NB: De rolbenamingen zijn veelal direct overgenomen zoals in het originele programmaboekje vermeld, en kunnen zodoende verouderde termen bevatten. Zie ook deze pagina.


      Vastlegging


      Afbeeldingen


      Video


      Bronnen