Betsy Torenbos

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Someone.gif
NaamBetsy Torenbos
Volledige naamEgbertina Torenbos
Geboren30 juli 1969
BeroepChoreograaf, regisseur, Theatermaker
DisciplineDans, Toneel
 Website

Biografie

Betsy Torenbos werkte als danseres in de periode 1991/97 en ontwikkelde zich tot choreograaf, theater-en filmmaker en regisseur. Ze danste in vele voorstellingen en in eigen choreografieën. Ze werkte samen met het Het Nationale Toneel (onder Johan Doesburg) en werkte als filmmaker/choreograaf/danser voor Louis Andriessen. Ze werkte als theatermaker en performer in Japan en doceerde aan de Arts Science Universiteit van Tokyo en Osaka, Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten en ArtEZ hogeschool voor de kunsten te Arnhem. Na haar terugkeer specialiseerde ze zich als regisseur in oral history-voorstellingen door heel Europa. In 2002 richtte zij haar eigen theaterorganisatie op onder de naam Stichting Be-wonder. Zie verder haar cv op de website van deze organisatie.

Begin 2001 sloot zij zich aan bij het huisgezelschap Roodpaleis van De Nieuwe Kolk, Assen.

Zij studeerde in 1991 af aan opleiding moderne theaterdans aan de Theaterschool van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Zij deed later de masters opleiding van de Stichting DasArts onder leiding van Ritsaert ten Cate van het zelfde instituut en studeerde af in het jaar 2000.

Zie verder haar profiel en cv op de website van Roodpaleis.

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin zij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen met een choreografie van haar

Idem de voorstellingen die zij heeft geregisseerd

Idem de voorstellingen waarbij zij de dramaturgie deed

Idem de voorstellingen waarbij zij geregistreerd werd als auteur

Idem voor de bewerkingen van bestaande teksten en stukken

Idem voor het decor

Idem voor de kostuums

Idem voor het licht

Idem voor het geluid

Idem voor het audiovisueel ontwerp

Idem voor de productie

Bronnen


Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners