Bert Terborgh

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Someone.gif
NaamBert Terborgh
Volledige naamBert Zwetsloot
Overleden21 juni 1996
New York
BeroepDanser, Docent, Repetitor
DisciplineDans
TrefwoordenBallet

Biografie

Bert Terborgh (????-1996} was een Nederlandse danser, docent en repetitor. Hij verleed in New York op 21 juni 1996. Bert Terborgh kreeg zijn dansopleiding aan de Kennemer Dans- en Balletschool in Haarlem. Na twee jaar dansopleiding danste hij bij het Nederlands Dans Theater in Den Haag gedurende het seizoen 1967/68. als ook bij het Scapino Ballet. Verder danste hij seizoenen bij The Australian Dance Company, het Rotterdams Danscentrum ( 1972/73) en het Bat-Dor gezelschap in Israël.

Belangrijk voor Bert Terborghs verdere ontwikkeling was zijn engagement in 1976 bij de Martha Graham Dance Company in New York. Daar danste hij gedurende zeven jaar in vele balletten en toerde met het gezelschap over de hele wereld. Na afloop van zijn dansersloopbaan bleef hij als repetitor/regisseur werkzaam bij Martha Graham. Hij was tevens docent aan de State University of New York in Purchase. Jaarlijks keerde Terborgh terug naar Nederland en gaf dan Graham-lessen. In 1993 studeerde hij bij Het Nationale Ballet Diversion of Angels in: het was de eerste keer dat een Nederlands gezelschap een Graham-ballet danste. Bert Terborgh werd 51 jaar.

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd voor de instudering door hem

Bronnen


Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners