Bert Botterman

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Biografie

Bert Botterman (1910-2001) was een Nederlands acteur. Hij overleed op 7 november 2001 en werd geboren in Amsterdam op 18 oktober 1910. Hij begon zijn loopbaan als danser bij het ballet van Florrie Rodrigo. Vervolgens was hij een halve eeuw lang als acteur verbonden aan voornamelijk kleine (vaak ambulante) gezelschappen. Hij kon met recht een 'character actor' genoemd worden. Gedurende het seizoen 1961/62 vervulde hij de rol van Scapino als inleider en verteller bij het Scapino Ballet.

Via de titelrol in Van Iependaals Polletje Piekhaar bij Het Vrije Toneel van Jan Lemaire jr., talloze kinderstukken, blijspelen, thrillers kwam hij bij het Amsterdams Volkstoneel van de familie Nooy terecht. Daar speelde hij in de jaren zestig en zeventig in het typische Bouber- en Spree-repertoire, onder meer in Oranje Hein, Rooie Sien en De Jantjes. Voorts speelde Botterman in een tiental films, waaronder A Bridge too Far en Bejaarde vrijheidsstrijders van Karst van der Meulen. Televisiekijkend Nederland kende hem vooral van de VARA-reeks Pisa met Henk Spaan en Harry Vermeegen. Bert Botterman werd 91 jaar.

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd voor de muziek

Idem voor de uitvoering muziek

Bronnen


Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners