Bert Bijnen jr.

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Bert Bijnen.jpg
NaamBert Bijnen jr.
BeroepZanger, Regisseur
DisciplineMuziektheater
TrefwoordenOpera


Biografie Bert Bijnen

Bert Bijnen is een Nederlandse operazanger en regisseur. Hij studeerde in Enschede aan de Kunstacademie. Hij vervolgde zijn studie met een zangopleiding, waarna hij lid werd van de toenmalige Opera Studio van De Nederlandse Operastichting. Daar vertolkte hij diverse rollen waaronder de titelrol in Rossini’s Il barbiere di Siviglia en de Keizer in Der Schuhu und die fliegende Prinzessin (Udo Zimmermann). Ook zong hij in diverse producties van De Nederlandse Operastichting en Opera Forum. Hij was te gast bij de Luisenburg Festspiele als Falke in Die Fledermaus.

In 1986 kwam Bert Bijnen als assistent-regisseur in dienst bij De Nederlandse Opera (nu De Nationale Opera) waar hij regisseurs als Johannes Schaaf, Pierre Audi, Peter Stein, Harry Kupfer, Alfred Kirchner, Guy Joosten, Andreas Homoki en Werner Schroeter assisteerde. Met de laatste werkte hij aan Puccini’s Tosca voor de Opéra Bastille in Parijs en de herneming van Luisa Miller bij het Grand Théâtre de Genève. Op verzoek van regisseur Peter Stein wekte hij als revival director van Moses und Aron bij de Salzburger Festspiele (1996).

Bij De Nationale Opera werkte Bert mee aan talrijke producties en assisteerde hij Pierre Audi bij de instuderingen van onder meer Wagners' Die Walküre en Siegfried (ook als revival director in 2014) en Puccini's La bohème. Uitgenodigd door regisseur Alfred Kirchner, werkte hij in 2002 in het Gran Teatro del Liceu in Barcelona aan de instudering van Wagners' Tristan und Isolde. Bij de Bregenzer Festspiele werkte hij samen met de regisseurs Jonathan Miller (Giordano's Fedora) en Harry Kupfer (Berlioz' La damnation de Faust). In 2003 werkte hij op uitnodiging van het Festival van Dresden samen met Pierre Audi aan Alceste van Gluck. Tevens werkte hij aan Audi's CD versie van Claude Viviers' Reves du'n Marco Polo en in 2014 als revival director aan Audi's Lohengrin.

Zelf regisseerde Bert Bijnen onder meer Bizets Djamileh, Donizetti’s Don Pasquale en La favorità, Bellini’s La sonnambula, The Wandering Scholar van Holst, Die Fledermaus en Der Zigeunerbaron van Strauss Jr. en La belle Hélène van Offenbach. In 2006 regisseerde hij de herneming van La bohème van Puccini bij Opera Valencia (Palau des les Arts) en Wagners' Tristan en Isolde bij de Opera van Oviedo. Voor Internationale Opera Producties regisseerde hij o.a. Der Vogelhändler, Lucia di Lammermoor en Camen.

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen die hij heeft geregisseerd

Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd voor het licht

Bronnen

Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners